Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Deputatii PSD si PNL vor veni la lucru săptămâna viitoare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Liderul deputailor PSD, Viorel Hrebenciuc ;i cel al PNL, Eugen Nicolăescu au anunat mari că cele două grupuri parlamentare vor participa începând de săptămâna viitoare la ;edinele de plen, ;i că s-a decis amânarea ;edinelor de plen ;i de Birou Permanent de mari, pentru săptămâna viitoare.

“Grupul PNL, de săptămâna viitoare, ca urmare a garaniilor pe care ni le-a transmis pre;edintele Camerei, î;i va relua activitatea în cadrul plenului Camerei Deputailor. Săptămâna viitoare se vor întâlni din nou liderii grupurilor parlamentare, pentru a stabili în primul rând componena comisiilor de specialitate. Este un moment destul de important de avut acum în vedere, pentru că sunt multe proiecte ce trebuie să treacă prin comisii, iar acestea trebuie să funcioneze normal”, a spus Nicolăescu, vice-liderul liberalilor din Camera Deputailor, la finalul unei întâlniri informale cu pre;edintele Camerei, Roberta Anastase, care a durat aproximatv trei ore.

El a anunat că ;edinele de plen programate mari- de vot final ;i pentru dezbaterea privind problema locruilor de muncă- ca ;i ;edina de Birou Permanent, au fost amânate pentru săptămâna viitoare, în urma deciziei Comitetului liderilor.

“Azi n-o să mai fie ;edină de plen, pentru că liderii de grup au hotărât să modifice programul Camerei. Aceasta este una din garaniile date de pre;edintele Camerei: în sfâr;it avem o ordine de zi care se aprobă de comitetul liderilor grupurilor parlamentare, ;i nu impusă de factori conjuncturali.Ca atare, niciuna din ;edinele de plen de azi nu se va mai desfă;ura”, a explicat liberalul.

La rândul său, Viorel Hrebenciuc a anunat că participanii la ;edină au decis ca desfă;urarea activităii la Cameră să se facă “în limitele Regulamentului” ;i că, săptămâna viitoare, liderii de grup vor stabili din ce comisii vor face parte deputaii independeni. El a arătat că “în principiu, ace;tia vor rămâne în comisiile în care sunt acum”. Hrebenciuc a susinut că cerina deputailor independeni de a face parte din comisii este una legitimă ;i că PSD nu este deranjat de această solicitare. “Urmează să discutăm, până săptămâna viitoare, exact comisiile ;i locurile din care vor face parte independenii. Trebuie să discutăm cele 16 comisii ;i cei 314 oameni trebuie luai încă o dată la rând, să vedem fiecare din ce comise face parte, pentru că sunt o mulime de cereri în Biroul Permanent”, a mai spus social-democratul, citat de Newsin

El a apreciat că discuia cu Anastase a fost una serioasă, “nu sub imperiul nervilor” ;i că cele două tabere ;i-au dat “garanii reciproce” în legătură cu modul de desfă;urare a ;edinelor de plen. ”Protestul nostru a fost împotriva politicii pumnului în gură. Asta a fost esena, faptul că majoritatea e cea care decide, câteodată contrar Regulamentului, lucru care, din discuiile pecare le-am purtat a reie;it că vom încerca ca activitatea noastră să se desfă;oare strict în limitele Regulamentului, ori asta ine de majoritate în primul rând”, a explicat Hrebenciuc. El a mai spus că subiectul constituirii independenilor ca grup în Camera Deputailor “nu a fost atins prea mult”.

Pre;edintele Camerei, Roberta Anastase a apreciat că dialogul, de;i prelungit, a fost “foarte bun”, adăugând că acest tip de întâlniri ar trebui să aibă loc cât mai des, pentru că în acest fel “asperităile se pot netezi mult mai u;or” ;i se pot găsi “soluiile cele mai bune”. Ea a adăugat că, din discucii, au reie;it anumite propuneri de îmbunătăire a activităii parlamentarilor. “Am discutat despre o anumită echilibrare între dezbaterile din plen ;i dezbaterile în Comisii astfel încât să capete o mai mare greutate dezbaterea din plen, în acest fel având o tribună cu o vizibilitate mai mare”, a mai spus Anastase.

Liderul de grup al deputailor PDL, Mircea Toader, a afirmat că divergenele de ordin procedural dintre grupuri vor fi mediate, de acum încolo, prin întâlniri ale liderilor de grup. Pe lângă rezolvarea situaiei din comisii a deputailor independeni, liderii de grup au hotărât să se întâlnească de fiecare dată când disputele de ordin procedural riscă să impieteze asupra activitătăii Camerei Deputailor, a mai informat pedelistul. “Nu protestele de genul neparticipării la lucrări sunt o soluie, oamenii politici trebuie să meargă la dialog. Noi am discutat despre Regulament, despre interpretare. Sigur că au fost discuii legate de anumite declaraii ale unor colegi ;i am convenit ca, dacă apare vreun punct de vedere divergent, noi, liderii de grup să ne întâlnim ;i să discutăm”, a anunat Toader.

Luni, deputaii PSD ;i PNL nu au participat nici la ;edina Biroului Permanent, nici la cea de plen, invocând modul neregulamentar în care reprezentanii PDL impun deciziile în legătură cu legi de importană majoră, precum Statutul funcionarului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns