Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Planetariul Baia Mare va achizitiona aparatura de 500.000 lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=2592]

Investitia va finantata din fonduri UE

Planetariul din Baia Mare se numara printre punctele de atractie pentru turistii care ajung in judetul nostru. De-a lungul anilor, elevii, dar nu numai ei, participa la lectii-spectacol de astronomie. Anul trecut s-au inregistrat peste 15.000 de vizitatori care au dorit sa afle cat mai multe despre stele.

“Planetariul include o simulare a unui cer stralucitor, cu peste 5.000 de stele ce pot fi proiectate in interiorul cupolei, printr-un sistem optico-mecanic, construit din 31 de elemente, fiecare proiectand cate o parte a cerului. Proiectoarele speciale sunt utilizate pentru Soare, Luna cu fazele sale, planete, Calea Lactee si alte corpuri ceresti, in pozitia lor exacta. Prin rotirea proiectorului este posibila simularea miscarii aparente, zilnice a cerului si pozitionarea sa corecta in orice moment al noptii sau al anului”, ne-a spus Ioan Bob, directorul planetariului.

Proiectorul ZKP – 1 dateaza din 1969

Avand in vedere spectacolele de astronomie, turistii nu au ezitat sa treaca in programul lor si vizitarea acestei institutii. In 2009 am avut un numar mare de vizitatori. Mare parte tineri, dar nu numai. Asa se face ca pe langa grupurile organizate au fost si turisti din Chile, Costa Rica, Hawaii, dar si din Germania, Italia, Spania, Franta si alte tari din Uniunea Europeana.

“Se pare ca indicatoarele puse pe strazile din municipiu de catre Consiliul Judetean au fost de bun augur. Unii turisti ne-au spus ca nu stiau ca exista planetariu in Baia Mare, dar s-au orientat dupa indicatoarele informative si asa ne-au gasit. Avand in vedere numarul mare de turisti pe care l-am avut anul trecut, in lunile de vara, a trebuit sa stabilim o ora pentru a reusi sa oferim lectiile-spectacol tuturor celor care ne-au calcat pragul”, a mai adaugat interlocutorul nostru.

Numai ca, din nefericire, aparatura utilizata este invechita. Proiectorul ZKP – 1 dateaza din 1969. “Avem nevoie de un nou proiector stelar. Numai ca pentru achizitionarea unui astfel de aparat avem nevoie de 500.000 lei, suma de care Consiliul Judetean nu dispune. Asa ca am primit aprobarea de a intocmi un proiect si a obtine finantare din fondurile UE. Doar asa ne vom mentine pe harta astronomica a Romaniei cu statut de cel mai important planetariu din Transilvania”, spune Bob.

Vizitatorii care trec pragul Planetariului din Baia Mare nu ocolesc nici magazinul deschis in incinta acestuia. De acolo pot cumpara harti 3D, telescoape de jucarie, dar si ultra-performante, felicitari, semne de carte, harti stelare, binocluri, globuri si postere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns