Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lege si faradelege – Infractori cu umeri instelati (1)

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din culisele unei afaceri incredibile in care sunt implicati cativa maramureseni

Mai marii zilei se straduiesc din rasputeri sa proiecteze in constiinta publica, in imaginatia celorlalti, o icoana a ceea ce ar dori sa fie mai degraba altceva, decat ceea ce sunt cu adevarat. Aceasta preocupare devine pentru ei un ideal in viata si nu de putine ori se dedau la fel de fel de tertipuri si minciuni, ascunzandu-si cu fatarnicie viciile, pe care le cosmetizeaza cu grija, ca nu cumva sa le descopere cineva. Viata lor seamana tot mai mult cu o piesa de teatru, in care actorii se ascund cu abilitate dupa masti pentru a insela spectatorii. Vine insa o zi in care piesa se termina, iar mastile cad de pe fetele lor hidoase. Atunci raman asa cum sunt ei in realitate< lacomi si corupti. Rai si invidiosi. Aroganti si mincinosi.

Un maramuresean de-al nostru a trait multa vreme printre ei. Intra la Palatul Cotroceni asa cum as fi intrat eu in camera mica. Sau mai degraba in baie. I-a cunoscut indeaproape si tare mi-as fi dorit sa aflu amanunte din aceasta lume incaccesibila nu numai omului de rand. Manat de aceasta dorinta, am poposit deunazi in Sighetu-Marmatiei pentru a-l cauta pe Mihai Lauruc, deoarece despre domnia sa este vorba. Am asteptat cuminte si emotionat in fata firmei, cu un caiet studentesc in mana. Speram sa-l conving sa-mi spuna tot ce n-a spus nimanui. Il cunosteam pe Lauruc de pe vremea cand eram seful Filialei Maramures al saptamanalului “Top Business” din Bucuresti. Atunci a sponsorizat cu generozitate concursul de frumusete Miss Flagrant, care a avut loc in holul Hotelului Mara. In timp ce rememoram secvente de la acel concurs, opreste langa mine un Jeep negru metalizat. Tresar. Din el coboara omul pe care-l asteptam. Ma invita politicos in birou. :tiam ca este un om ocupat, asa ca am trecut direct la subiect.

Sigheteanul care l-a determinat pe Procurorul General al Romaniei sa demisioneze

– MihaiLauruc, stiu ca din cauza ta a demisionat Secretarul de Stat din Ministerul Justitiei, Doru Trifoi, si tot atunci a fost demis Procurorul General al Romaniei, Tanase Joita, incep eu conversatia, urmarindu-i discret reactiile. Lauruc tace. Apoi se uita lung la mine, de parc-ar fi vrut sa ma disece. Tresar si inghit de doua ori in sec. Am vrut sa spun ceva, dar simteam cum cuvintele imi ingheata pe buze. Privirea mea se opreste pe corpul sau musculos. Atunci imi aduc aminte c-a fost multi ani boxer la Dinamo. Nu stiu de ce, gandul acesta m-a infiorat.

– Ce mai stii despre mine? ma intreaba el zambind. Vocea lui calma mi-a topit fiorul gandurilor reci. M-am uitat in caietul cu patratele si am inceput sa citesc in soapta:

– Stiu ca in anul 2002 a fost depozitata in bazinele tale cantitatea de 2000 de tone de motorina, care era de fapt marfa PSD-ului. Lauruc se incrunta. Mai stiu, zic eu cu tonul usor ridicat, ca doi colonei importanti din Serviciile Secrete au emis CEC-uri fara acoperire, in luna ianuarie 2004, desi marfa a sosit in decembrie 2003. CEC-urile au fost date unui individ din Ploiesti care le-a scontat imediat in banca, de unde a luat suma de un milion si jumatate de dolari in saci bancari. Comisionul coloneilor era de 375.000 de dolari, bani care trebuiau sa-i primeasca imediat. Din pacate, acel individ i-a subestimat pe ofiteri si nu le-a dat niciun cent. Cum era si firesc, coloneii s-au suparat si au inceput sa lucreze “cinstit”. Adica l-a adus in fata organelor de justitie pe infractorul cu CEC-urile fara acoperire, culmea, rezolvate chiar de ei. De aici a inceput totul. E adevarat, Mihai Lauruc? Fostul boxer a stat o clipa pe ganduri, privindu-ma de aceasta data cu o oarecare simpatie.

– “Stii cam multe si asta nu e bine. Asculta-ma pe mine. Referitor la intrebare, atata timp cat am un dosar penal pe rol, nu comentez supozitiile. Imi pare rau ca te dezamagesc…

Nume grele, de ti se ridica parul pe tine cand le rostesti

Eram intr-adevar dezamagit. Chiar nu ma asteptam ca dupa atatia ani sa n-aiba curajul de a rupe tacerea. Gandul m-a dus imediat la fostii gardieni de la inchisoarea din Sighet care n-au avut curajul sa vorbeasca nici dupa cincizeci de ani. Asa ca am inceput sa-l inteleg pe Lauruc. Am ajuns in Baia Mare trist si abatut. Nu mi-a mai ramas decat sa parcurg drumul de la Ploiesti la Sighet, cu ajutorul procurorilor de la Sectia pentru combaterea infractiunilor de coruptie savarsite de militari, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, care au finalizat o ancheta ce s-a derulat de-a lungul mai multor ani. Ca sa va dati seama de amploarea acestor cercetari, este de ajuns, cred, sa amintim doar cateva nume ce-au trecut prin ghearele procurorilor: general maior Soare Ovidiu, general de brigada Balici Radu, general de brigada Tudor Adrian, Sampetru Marcel, prim adjunct al Procurorului General, Muscalu George, procuror sef Sectia l din Parchetul General, Trifoi Doru Crin, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei, Dumitrescu Emil, zis “Cico”, fost consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale a Romaniei, Armas Iosif, fost presedinte al Federatiei Romane de Box. L-am lasat intentionat la urma pe colonelul Dumitrache Gheorghe. Va marturisesc sincer, dragi cititori, ca de-a lungul carierei mele de militian am stat de vorba cu mii de infractori. Incepand de la gainari, continuand cu suti, spargatori de locuinte, escroci sentimentali si terminand cu ucigasi in serie. Unii dintre ei au devenit eroi in romanele mele. Cum va deveni cu siguranta si colonelul. Pentru ca este de-a dreptul diabolic acest personaj. N-are nicio importanta ca nu este maramuresean. Sau ca faptele pe care le-a comis nu s-au petrecut in judetul nostru. Asa cum Ion Creanga l-a creat pe Nica a lui Stefan a Petrei, devenit intre timp “copilul universal”, tot asa, colonelul Dumitrache Gheorghe, l-a creat pe “nea Gigi”, ajuns acum “etalonul coruptiei” din structurile militare. Cand spun “structuri”, ma gandesc la Politie, Jandarmi, Pompieri, Penitenciare, si, de buna seama, SRI, chiar de unde provine colonelul nostru. Iar cand scriu “etalon”, sunt ferm convins ca stacheta coruptiei n-o poate inalta nimeni mai sus decat nea Gigi. Scuzati pleonasmul, dar asa parca suna mai bine. Tinand cont de aceste precizari, cred ca nea Gigi a devenit un simbol. Un idol. Un star. Exemplul sau este urmat zilnic de alti colonei, generali sau secretari de stat. Nea Gigi este peste tot. El face si desface. Ca sa nu va mai fierb, sa vedem care-au fost “metodele de lucru” ale diabolicului colonel.

Caracatitei ii apar primele tentacule

Dumitrache Gheorghe a fost sef sector in Inspectoratul pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din cadrul SRI Prahova. ~n aceasta functie, ofiterul a avut ca atributiuni de serviciu, printre altele, culegerea de informatii din domeniul activitatii de infaptuire a justitiei. De la inaltimea acestei functii, colonelul a scanat tot judetul Prahova, pentru a-si gasi un partener de afaceri. L-a ales tocmai pe… Alesu Mihail din Baicoi. Care-a fost criteriul de selectie? Unul cat se poate de logic. Omul avea firma si era pregatit sa initieze si sa dezvolte afaceri cu diverse unitati economice cu capital majoritar de stat din domeniul extractiei si prelucrarii produselor petroliere. Asa cum va spuneam, Alesu avea firma, dar n-avea ce era mai important: omul care sa-i faca “intrarea” in aceasta lume a “aurului negru”. S-a oferit sa faca acest lucru, domnul colonel Dumitrache. Contra cost, bineinteles. Dupa ce colonelul i-a garantat “imunitate” lui Alesu in raport cu organele judiciare si judecatoresti din Prahova, in sensul ca putea linistit sa initeze si sa dezvolte afaceri dubioase si ilegale, ca el o sa vegheze la bunul mers al infractiunilor, tot asa cum veghea CEC-ul pe vremea FNI-ului. Imi este foarte greu sa selectez cateva ispravi de-ale lui nea Gigi, din Rechizitoriul de peste 150 de pagini. Dincolo de spectaculozitatea si ingeniozitatea personajului, se ascunde un adevarat malaxor al coruptiei, care a amestecat oameni cu functii grele din aceasta tara. Sa exemplificam: Imediat dupa ce colonelul Balici Radu a fost numit :eful IPJ Prahova, a si fost contactat si “cultivat” ca relatie de prietenie de catre colonelul Dumitrache. Nu dupa multa vreme, ofiterul de informatii a aranjat treburile de asa natura incat proaspatului :ef de Inspectorat, i s-a parut intalnirea cu Alesu Mihail absolut intamplatoare. Prin aceasta manevra abila, nea Gigi l-a facut sa inteleaga ca Alesu este prietenul sau si trebuie neaparat introdus in sfera de relatii din conducerea PETROM SA sau LUKOIL SA. Om sensibil la durerile semenilor, Radu Balici face “deschiderea” cuvenita la aceste institutii si astfel Alesu devine unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri. Sub stricta supraveghere a lui nea Gigi, evident…

100.000 milioane lei pentru un concediu in Delta

Au urmat apoi intalniri de taina prin diverse locuri din judet sau din tara. La una din intalnirile de la Snagov, colonelul Dumitrache ii face cunostinta lui Alesu cu generalul Toma Zaharia, care pe atunci indeplinea o functie importanta in conducerea Ministerului de Interne. Iata ce-si aminteste Mihail Alesu: “…O alta intalnire aranjata tot de nea Gigi a fost aceea cand m-a chemat la Snagov la vila SRI, unde se mai aflau ofiterii Tarnovschi Dumitru si Toma Zaharia, insotiti de un anume Sorin din Bacau. Motivul pentru care am fost chemat la aceasta petrecere a fost propunerea ce mi s-a facut sa-i aranjez acestui Sorin din Bacau sa livreze la PETROM prajini de sonda second-hand. Dupa circa doua-trei saptamani m-am intalnit la Restaurantul “Romanesti” cu Toma Zaharia, intalnire la care m-am dus cu sotia si fata mea. Generalul era insotit de acel Sorin din Bacau, pentru a discuta despre afacerea mentionata”. Intre timp, colonelul Balici este avansat in functia de Director al Politiei municipiului Bucuresti, functie care se mula perfect pe afacerile lui Alesu. Mai cu seama ca acesta detinea 5 tone de snur de azbest teflonat, material extrem de scump, care se folosea numai in industria petrolului. Marfa, procurata de Alesu cu acte false, era insa greu vandabila. Sarcina de-a penetra SNP PETROM SA Bucuresti i-a revenit colonelului Radu Balici, care-a avut grija sa-l cunoasca imediat dupa ce-a ajuns in capitala pe directorul general Popa Ioan. De-aici incolo lucrurile au mers “snur”. Azbestul a fost achizitionat de PETROM cu o suma astronomica, astfel ca toata lumea a fost multumita. Sa vedem ce zice Alesu: “La un moment dat, nea Gigi mi-a spus ca Radu Balici pleaca in concediu in Delta si are nevoie de bani. I-am dus lui nea Gigi 100 de milioane de lei intr-o geanta diplomat intr-o parcare langa sediul SRI si al Politiei, nu departe de Restaurantul “Pisica Alba”. Ulterior am vorbit cu Balici care mi-a multumit pentru bani, discutie ce-a avut loc in particular si nu la telefon”.

Ceas de aur Rolex si un WV Vento, daruri pentru seful politiei

Sa nu credeti, dragi cititori, ca acestia au fost primii bani incasati de Balici. Nici vorba. Lui Balici, Alesu i-a cumparat un autoturism marca WV Vento de culoare visinie in valoare de 10.000 de dolari, plus un ceas de aur Rolex. Asta doar asa, ca o mica atentie… Nea Gigi nu se complica. Isi lua singur “tainul”, imediat dupa ce Alesu incasa banii din tranzactii. Si acum o chestie de-a dreptul haioasa. Un anume Maidan Vasile, sofer de meserie, a fost “capacitat” de Alesu sa transporte materiale de constructii cu camionul sau. A, era sa uit. Deja incepusera lucrarile la vila lui nea Gigi. Evident, pe banii lui Alesu. Cand a auzit Maidan ca-i vorba de ditamai colonelul de la SRI a acceptat imediat sa faca transportul. La jumatate pret. De ce? Pentru ca soferul avea si el o problema cu justitia. Un proces civil aflat pe rol la Judecatoria Campina. Nea Gigi l-a trimis pe Alesu la o persoana din conducerea institutiei pentru a-l ajuta pe Maidan sa castige procesul. Sa vedem ce s-a intamplat in biroul judecatoarei, dupa marturia lui Maidan< “… In acel birou, Alesu Mihail a stat circa 30 de minute. Dupa ce-a iesit mi-a spus ca n-am nicio sansa sa castig procesul deoarece a intervenit la judecatoare inaintea noastra, avocata partii adverse, care fusese chiar grefiera jucatoarei respective”. Este fabulos. Extraordinar. Se intampla peste tot asemenea lucruri. Nu numai prin Prahova. Ulterior, Maidan Vasile a constatat ca judecatoarea in biroul careia intrase Alesu a fost aceeasi persoana care-a fost si presedinta completului de judecata. Ia sa vedem ce-si aminteste nea Gigi despre acest aspect: “… Imi aduc aminte ca Alesu a venit sa ma ajute la constructia casei cu un cetatean care avea un camion. Este posibil sa-mi fi spus ca are un proces civil la Judecatoria Campina si sa le fi recomandat sa se duca la fina mea, Muscalu Madalina, care era judecatoare”. Dupa acest esec, nea Gigi il trimite pe Alesu sa-l duca pe Maidan la avocatul Severin Marius, fost ofiter SRI, pentru a fi angajat ca aparator. Avocatul a discutat cu cei doi, intelegand ca au fost trimisi de fostul sau coleg, dar a refuzat elegant sa preia cauza, motivand ca el este un avocat mult prea “scump” fata de bugetul lui Maidan.

Intra in scena Mihai Florin

In legatura cu aceasta ultima veriga din incredibilul lant de infractiuni comise de colonel, iata ce spune colonelul magistrat Vasile Doana, cel care a intocmit acest rechizitoriu: “Atat din punct de vedere deontologic, dar si in raport cu obligatiile de serviciu pe care le avea in functia pe care o indeplinea la SIJ Prahova, inculpatul colonel Dumitrache Gheorghe era obligat sa se “abtina” in a face astfel de interventii chiar si numai la avocatii din Baroul Prahova, deoarece acestia reprezentau un segment “uman” al bazei sale de lucru, acestia putand fi in orice moment “vectori” in cadrul unor potentiale actiuni sau cazuri informative ce s-ar fi putut deschide in raport cu acestia. Pentru a intelege mai bine expresia “vector”, folosita in limbajul serviciilor secrete, aceasta este intr-un fel sinonima cu aceea de faptuitor, invinuit sau inculpat din limbajul activitatilor judiciare. Este evident, ca daca transferam aceasta situatie din domeniul muncii informative in domeniul activitatii judiciare, vom putea constata destul de usor ca in acest domeniu este interzis de lege ca anchetatorul sa dea sarcini profesionale persoanelor pe care le ancheteaza in scopul rezolvarii unor probleme ce le-ar avea persoane din anturajul anchetatorului. Daca mai tinem cont si de faptul ca inculpatul a creat situatii prin care a contribuit in mod direct la cresterea veniturilor potentialilor “vectori”, atunci vom putea constata de ce atitudinea sa incalca principiile muncii de ofiter de informatii”. Dupa ce Alesu i-a cumparat colonelului doua autoturisme nou-noute, marca Cielo, nea Gigi si-a gasit un alt musteriu, in persoana lui Mihai Florin. Iata ce declara acesta, despre felul in care s-au cunoscut: “Eram la Restaurantul Prezident, in gradina de vara. Sala restaurantului era rezervata pentru o masa festiva. Din acest motiv accesul se putea face numai pe la terasa. La un moment dat, a aparut un ofiter SRI care-i cunostea destul de bine pe comesenii mei. A venit la noi la masa. Mi-a spus ca se numeste Dumitrache Gheorghe si este colonel. Din vorba in vorba, i-am marturisit ca sunt prieten cu seful lui, Bucur Daniel. In timpul acestei discutii, Crangasu i-a aruncat o pastila colonelului ca eu as fi dispus sa platesc toata consumatia de la masa festiva. Colonelul a fost incantat, ramanand sa vorbim a doua zi. Mi-a dat numarul de telefon mobil. De aici a inceput totul…” Ce-a urmat mai departe, veti afla in numarul viitor al serialului.

Ioan Chertitie

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns