Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De la 1 iulie vom scoate bani din buzunare pentru a merge la medic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Coplata pentru spitalizarea de zi va fi 10 lei, iar pentru spitalizarea continua 50 de lei

[slideshow id=2806]

Din 1 iulie 2010 Ministerul Sanatatii introduce mecanismul de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate. Proiectul este postat deja pe site-ul ministerului, iar timp de 10 zile sunt asteptate observatii si propuneri de imbunatatire a sistemului. Pentru a da informatii referitoare la acest aspect, ieri, la Directia de Sanatate Publica Maramures a avut loc o conferinta de presa. Au fost prezenti dr. Vasile Bodnar, director general, dr. Carmen Sima, director adjunct si dr. Rares Pop, director medical. S-a subliniat ca introducerea mecanismului de coplata reprezinta una din principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul Romaniei l-a incheiat cu FMI si Banca Mondiala.

Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 de lei pe an. Coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat va fi de 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. ~n ambulator se va achita o taxa de 10 lei pentru o consultatie la medicul de specialitate, iar daca acesta va fi in afara programului de lucru va trebui sa scoatem din buzunar 20 de lei. Consultatia efectuata de serviciu de ambulanta, doar daca aceasta va fi chemata pentru consultatii la domiciliu, vom plati 20 de lei. La serviciile de recuperare in ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, coplata este de 50 de lei pe cura, maxim 100 lei pe an (luandu-se in calcul in medie 10 zile/cura, 2 cure/an). Coplata pentru spitalizarea de zi va fi 10 lei, iar pentru spitalizarea continua 50 de lei. Pentru unele servicii paraclinice se va incasa 1 leu/test pentru analizele de laborator, 5 lei pentru radiologie si explorari functionale, 25 de lei – CT fara substanta de contrast, iar cu substanta de contrast  – 50 de lei. Pentru RMN fara substanta de contrast  – 100 de lei, iar cu substanta – 200 de lei, angiografie – 150 de lei, scintigrafie – 100 de lei.

Coplata nu se aplica in cazul urgentelor

Sistemul de coplata se va aplica la medicina primara, la medicul de familie, la medicul de specialitate si in spitale. Insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. “Pentru contributia personala a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia. Tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Pentru aceste categorii cuantumul contributiilor urmeaza sa fie acoperite din fonduri publice. Este vorba de persoanele varstnice care au venituri de pana la 700 de lei lunar, gravidele, elevii pana la 18 ani, sau alti tineri pana la 26 de ani, scolarizati, persoanele cu dizabilitati, persoanele fara venituri si cei care fac parte din familii care au drepturi de ajutor social, potrivit Legii 416/2001, somerii, veteranii de razboi, revolutionarii, persecutatii politic si alte categorii similare”, a precizat dr. Rares Pop. Categoriile de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni incluse in Programele de sanatate, pentru afectiuni de baza cum ar fi sedinte de chimioterapie, de radioterapie si de hemodializa si dializa peritoneala, bolnavii cronici inscrisi in programele nationale de sanatate vor beneficia de servicii si tratamente gratuite. Nu se vor plati serviciile acordate in situatii de urgenta medico-chirurgicale, pana la stabilizarea bolnavului: urgente chirurgicale, urgente medicale, dar si categoriile de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni endemo-epidemice, precum boli infectioase acute (meningite, encefalite) pana la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, pana la negativare. Sumele platite de asigurat reprezentand coplata sunt asimilare primelor de asigurari voluntare de sanatate si sunt deduictibile, conform legislatiei financiar-fiscale. Pentru a nu fi transmis de la o persoana al alta, tichetul moderator pentru sanatate va contine CNP-ul pacientului si va fi semnat de acesta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns