Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Legea responsabilitătii fiscale a fost adoptată de deputati si merge la promulgare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Legea responsabilităii fiscale a fost adoptat mari de către Camera Deputailor, cu 135 de voturi favorabile, 97 contra ;i o abinere. Camera era for decizional, legea merge spre promulgare la Pre;edinie.

Ministrul Finanelor, Sebastian Vlădescu, a prezentat, la începutul ;edinei Camerei, obiectivele principale ale legii responsabilităii fiscal-bugetare, susinând promovarea în regim de urgenă a proiectului.

Potrivit ministrului, legea vizează asigurarea predictibilităii ;i stabilităii politicii bugetare, prin adoptarea de către Parlament a elementelor cheie ale strategiei fiscal-bugetare pe termen mediu, asigurarea ;i meninerea disciplinei fiscal-bugetare, îmbunătăirea transparenei ;i sustenabilităii pe termen mediu ;i lung a finanelor publice. “Legea are reglementări care impun Ministerului de Finane reguli fiscale numerice, precum realizarea unui sold al bugetului general consolidat care să tindă către zero pe durata unui ciclu economic, o rată anuală de cre;tere a cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat care să fie meninută sub rata anuală de cre;tere nominală a PIB, până când soldul preliminar al bugetului consolidat va înregistra un surplus, o rată  anuală de cre;tere a cheltuielilor buetului general consolidat ce va fi cel mult egală cu rata de cre;tere nominală a PIB, în cazul în care se majorează cotele de impozitare”, a arătat Vlădescu, citat de Newsin.

Conform acestuia, proiectul introduce ;i reguli privind disciplina bugetară, care impun ca, pe parcursul exerciiului bugetar, creditele bugetare aprobate pentru cheltuieli de investiii să nu poată fi utilizate pentru cheltuieli curente. În plus, actul normativ introduce obligativitatea de a prezenta, pentru orice fel de iniiativă legislativă de politică publică a cărei adoptare atrage majorarea cheltuielilor, a unei estimări a impactului bugetar, dar ;i interdicia promovării de acte normative cu mai puin de 180 zile înainte de încetarea mandatului guvernului, care pot conduce la cre;terea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar.

“Cheltuielile de personal totale nu pot fi majorate pe parcursul unui an bugetar cu ocazia rectificărilor bugetare, într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări, iar în primele ;ase luni nu poate fi promovată niciuna. Cheltuielile totale ale bugetului consolidat, pot fi suplimentate cu ocazia rectificării , numai pentru plata serviciului datoriei publice ;i plata contribuiei României la bugetul UE”, a mai spus ministrul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns