Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cazurile sociale supun la cheltuieli mari spitalele din judet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primariile nu aloca niciun ban pentru centrele medico-sociale

[slideshow id=2971]

Medicii maramureseni il acuza pe ministrul Sanatatii, Cseke Attila, ca nu ia nicio masura pentru a rezolva cazurile sociale care incarca si mai mult cheltuielile unitatilor spitalicesti. In continuare se arata cu degetul doar catre reprezentantii halatelor albe fara sa se puna la punct centrele socio-medicale. “Am fost acuzati ca 40% din cazuri sunt gresite, dar trebuie sa spunem ca de fapt acestea sunt cazuri sociale. Ce sa facem cu persoanele respective in momentul in care sunt aduse de Ambulante sau chiar de catre reprezentantii legii? Sa ii dam afara, sa nu ii tinem in spitale? In Statele Unite ale Amercii sunt cazuri grave de malpraxis, iar medicii nu sunt aratati cu degetul asa cum se intampla la noi cu aceste cazuri sociale. Acestia sunt bolnavi cronici asa ca au 7-8 diagnostice si li se prelungeste inutil sederea in spitale”, spune Mihaela Lese, presedinta Sindicatului Independent al Medicilor Maramures.

Multi pacienti nu sunt luati acasa din spital de catre apartinatori

Pe de alta parte, medicii se plang ca niciuna dintre primarii nu este pregatita sa sustina un centru medico-social. “~n Sighet, acest centru medico-social este chiar in curtea spitalului. Primaria nu aloca niciun ban pe acest segment, asa ca suntem nevoiti sa ii tinem pe oamenii saraci in spitale, desi uneori ar trebui externati. Daca ar functiona acest centru, care este pus la punct, ni s-ar lua o povara de pe umeri”, a precizat dr. Gheorghe :tef, managerul Spitalului Sighetu Marmatiei. De asemenea, dr. Rares Pop, director medical al Directiei de Sanatate Publica Maramures, a intarit spunele medicilor. “Cunoastem aceste aspecte. Pacientii care sunt cazuri sociale raman in spitale, apartinatorii refuza sa ii ia acasa, iar altii se reintorc in strada. Unoeri sunt purtati dintr-o unitate spitaliceasca in alta, pentru a sta cat mai mutl sub supravegeherea medicilor. Aici este vorba de comunitatea locala care ar trebui sa se ocupe de aceste cazuri. DSP Maramures a pus la dispozitia lor personal medical specializat, dar care nu are unde sa lucreze din lipsa fondurilor”, spune dr. Pop.

*****

La ultima sedinta a Comisiei de Dialog Social, unde au fost discutate problemele din domeniul sanitar, atat prefectul Sandu Pocol, cat si subprefectul Dorin Buda au spus ca pentru rezolvarea acestor aspecte vor fi convocati la o intalnire cu medicii si primarii din localitatile pe raza carora sunt amplasate centre socio-medicale care nu sunt utilizate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns