Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Proiectul Comenius a adunat in Baia Mare oaspeti din Germania, Lituania, Polonia si Romania

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Gazda evenimentului a fost Colegiul National “Mihai Eminescu”

[slideshow id=2983]

In perioada 26 martie – 1 aprilie, la Colegiul National “Mihai Eminescu” din Baia Mare a avut loc reuniunea de proiect cu tema “Rezistenta anticomunista”, parte din proiectul Comenius, Invatare pe tot parcursul vietii, “Trecut conflictual – viitor comun: Ghid de supravietuire pentru tinerii cetateni europeni”.

La reuniune au participat elevi si profesori din Germania (Staatliche Fachoberschule und Berufsoberschule Erlangen), Lituania (Palangos senoji gimnazija), Polonia (Gimnazjum Publiczne im. Jana Pawla II w Sobkowiw) si, bineinteles din Colegiul National “Mihai Eminescu”. Scopul acestei reuniuni a fost sa sensibilizeze elevii si profesorii deopotriva asupra aspectelor etice, dar si general umane implicate de participarea si miscarea de rezistenta anti-comunista imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial in tarile participantilor. Membrii echipei romane< profesorii Elena Iercosan, Luminita Faur, Teodor Marton si elevii Sorina Tarba, Diana Onea, Roxana Vint, Madalina Dunca, Bianca Chira, Emanuela Ardelean, Andra Lese, Tanita Cotarcea, Renata Petz, Cristina Barbus, Oanea Bente, Loredana Hoza si Alin Manu.

Fiecare tara participanta s-a ales cu un portofoliu cu activitatile efectuate

Elevii au descoperit formele pe care le poate lua o miscare de rezistenta si care puteau fi repercursiunile implicarii in aceasta, cercetand atat vietile intelectualilor, modele de integritate morala si spirituala ale vremii, cat si ale oamenilor simpli care au ales sa-si exprime deschis punctele de vedere si sa nu plece capul in fata minciunii si a degradarii. Programul activitatilor a inceput cu vizitarea judetului Maramures, pe un traseu turistic, in care un popas important a fost Muzeul Memorial din Sighetu Marmatiei. Aici elevii si profesorii au avut parte de un ghidaj exceptional, care i-a ajutat sa inteleaga epoca comunista si diverse aspecte ale miscarii de rezistenta impotriva acestui tip de dictatura, indrumare de un execelent profesionalism care a fost, in esenta, punctul de sprijin al intregii regiuni de proiect. Muzeul Satului Maramuresean din Sighet le-a oferit participantilor sansa de a face cunostinta cu arhitectura                                            si istoria satului traditional din nord-vestul tarii si intrucat nu putea lipsi din tarseul cultural regalul “salbelor inchinarii ortodoxiei” Barsana, Ieud si Dragomiresti, precum si ineditul Cimitir Vesel din Sapanta. Activitatile din cadrul Colegiului au cuprins in prima zi o prezentare a scolilor si tarilor participante, precum si asistenta la ore a oaspetilor, moment in care cei prezenti “au gustat” din viata de licean si de profesor la CN “Mihai Eminescu”. Ziua urmatoare a fost dedicata lucrarilor propriu-zise din cadrul temei proiectului. Acestea au cuprins activitati pe parcursul carora elevii au impartit, analizat, sintetizat si comentat informatii din surse si sub forme diverse, inclusiv fotografii si documente autentice referitoare la rezistenta anticomunista din fiecare tara si au tras concluzii cu privire la aspectele comune. Fiecare tara participanta s-a ales cu un portofoliu-marturie a activitatii efectuate. Iar ca vizita sa nu sfarseasca abrupt prin munca asidua, oaspetii au fost invitati la Muzeul de Mineralogie pentru a vizita minunatele flori de mina expuse.

Ultima zi, dedicata concluziilor si impresiilor

Razvan, Romania: “Mi-a placut mult acest program. Cred ca am invatat multe lucruri despre culturile celorlalte tari si modul in care acestea au luptat impotriva comunistului. Elevii si profesorii din tarile straine au fost foarte deschisi si draguti. Ne-am simtit foarte bine impreuna, am ras, am invatat impreuna si ne-am facut prieteni. Mi-as dori sa putem repeta experienta”.

Justas, Lituania: “A fost atat de frumos sa cunosti persoane noi, cultura si traditiile romanesti. Mi-a placut foarte mult vizita la Muzeul de Mineralogie. Noi nu avem asa ceva in tara noastra. Prin activitatile propuse mi-am imbunatatit cunostinetele de istorie si de comunicare in limba engleza. Comunicarea cu tinerii romani e diferita de cea cu tinerii de la noi din tara. Oamenii sunt foarte primitori si deschisi. Programul a fost complex, cu multe activitati impreuna”.

Ola, Polonia: “Programul a fost interesant. Am vazut Muzeul Satului si mi-a placut foarte mult, am aflat multe lucruri despre cultura romana, mi-am facut prieteni si am invatat lucruri noi despre istoria Germaniei, Lituaniei si a Romaniei”.

Kevin, Germania: “Consider ca activitatile au fost bine alese, fapt ce mi-a permis sa aflu multe informatii despre perioada comunista din Polonia, Germania, Lituania si Romania. Vizita la inchisoarea din Sighet a fost foarte inspirata, pentru ca a fost locul unde am putut invata cel mai mult despre tema reuniunii si sa scurtez trecutul prin prisma viitorului. Iar faptul ca deschiderea programului am facut-o in excursie ne-a permis sa ne cunoastem mai bine, nelasand loc pentru “bisericute”. Astfel, am devenit prieteni cu totii, intr-un timp relativ scurt.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns