Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Baimarenii au sponsorizat ONG-urile cu 120.000 de lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Declaratiile 200 se depun pana in 17 mai

Contribuabilii mai au la dispozitie aproape o luna pentru a-si depune declaratiile de venit. In acest timp, cetatenii pot alege si organizatia neguvernamentala la care sa vireze 2% din impozitul datorat statului. Contribuabilii persoane fizice vor putea depune declaratiile de venit aferente anului 2009 pana pe 17 mai, termenul limita fiind prelungit deoarece 15 mai, data obisnuita pentru depunerea formularelor, este o zi nelucratoare. Astfel, contribuabilii persoane fizice vor trebui sa completeze formularul 200, daca anul trecut au obtinut venituri din activitati independente (activitati comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuala), din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri, arenda), din activitati agricole (cultivarea florilor, a legumelor in sere, etc.), din operatiuni de valuta la termen si din transferul titlurilor de valoare (actiuni).

Formularul 200 poate fi descarcat de pe site-ul ANAF

Declaratiile de venit pot fi depuse de catre contribuabili direct la sediul administratiei financiare de care apartin, la oficiul postal prin scrisoare recomandata sau on-line pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro. E bine de stiut ca Formularul 200 poate fi descarcat de pe site-ul ANAF. Pentru depunerea online a Declaratiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie sa detina certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditati in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica. Ei trebuie sa se inregistreze ca utilizator ai serviciului “Depunere declaratii online”. Acest lucru se face prin transmiterea, in format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul  ANAF. Vasile Gradisteanu, directorul adjunct al Administratiei Finantelor Publice (AFP) Maramures a spus ca o parte din contribuabili au depus deja declaratiile de venit, mai ales cei care desfasoara activitati independente. El estimeaza ca la nivelul muncipiului resedinta de judet trebuie sa depuna formularul 200 peste 6.000 de persoane fizice autorizate.

Tot pana pe 17 mai, persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate acestora, pot depune Declaratia 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual”. Si acest document se depune la unitatea fiscala de domciliu. Persoanele care doresc sa aloce 2% din impozitul virat la stat entitatilor nonprofit trebuie sa completeze in formularul mentionat datele privind denumirea completa, codul de identificare fiscala si contul bancar (IBAN) al entitatii nonprofit sau unitatii de cult ce se doreste a fi sponsorizate. Practic, toti cei care platesc impozit pe anul 2009 pot opta pentru aceasta alternativa. Vasile Gradisteanu a spus ca in jur de 10.000 de baimareni au sponsorizat ONG-urile anul trecut, iar suma totala alocata de acestia a fost de aproximativ 120.000 de lei. De la an la an creste atat numarul celor care sponsorizeaza ONG-urile, cat si numarul beneficiarilor procentului de 2% din impozitul salariatilor. Cei mai multi baimareni au ales ca destinatie a acestor bani, asociatiile de ajutorare a copiilor cu diferite afectiuni, bisericile si organizatiile sindicale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

O toamnă tensionată

Asculta acest articol Sfârşitul verii este marcat de dispute încinse. În interiorul partidului de guvernământ-după cum ne spune un comentator