Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Muzeul Satului s-a sarbatorit hramul bisericii “Sfantul Gheorghe”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oaspetii au fost intampinati cu sarmale, gulas, mamaliga cu branza, cozonaci si placinte

[slideshow id=3124]

Inca de la intrarea la Muzeul Satului din Baia Mare ne-a intampinat un miros imbietor de bucate alese. Asta pentru ca gazdele au pregatit peste 600 de sarmale, cozonaci, placinte, gulas, mamaliga cu branza, pentru a-i servi pe toti cei care le-au calcat pragul. De fapt a avut loc hramul bisericii “Sfantul Gheorghe” din incinta muzeului, dar si deschiderea oficiala a acestuia. La acest eveniment au fost prezenti politicieni si maramureseni dornici sa viziteze Muzeul Satului in aer liber, avand in vedere ca in perioada de iarna accesul a  fost restrictionat.

Au ajuns la muzeu si numeroase ansambluri din Maramures. Printre acestea s-au numarat cele din Baia Sprie, Petrova, Chechis, Dumbravita, Targu Lapus. Nu au lipsit nici mesterii populari, asa ca in scurt timp fiecare gospodarie a prins viata. Imbracati in costume populare, dansatorii si interpretii i-au incantat pe toti cei prezenti in momentul in care s-au prins in hora. “|inem foarte mult la obiceiul nostru de a-i servi pe invitati cu bucate alese, asa ca am cerut acordul Episcopiei de a marca ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe duminica, pentru ca vineri a fost zi de post. Nu a lispit nici Hora la Sura, conform datinilor stramosesti”, ne-a spus Janeta Ciocan, etnolog. Cei care vor vizita Muzeul Satului de acum incolo vor avea posibilitatea sa vada cele 20 de gospodarii. “In acest an, 7 gospodarii si doua instalatii sunt date in circuitul turistic. Constructiile celorlalte 5 sunt ridicate, dar mai trebuie sa facem unele revovari avand in vedere ca in sezonul rece, zapada ataca gospodariile. Avem probleme cu acoperisurile din paie. Acestea sunt batozate si in doi ani se degradeaza, iar invelitoarea se distruge. Am gasit o tehnica noua pentru a le restaura, iar casa va arata asa cum a fost initial”, a mai adaugat Janeta Ciocan.

Bucate alese facute pentru circa 200 de persoane

Nu am rezistat tentatiei, si ne-am apropiat sectorului de gatit. In ciuda caldurii de afara, bucatareasa Ludovica Ungur dadea ultimele sfaturi “ucenicilor” sai pentru ca sarmalutele sa fie tocmai bune, iar mamaliga cu branza si jumari sa nu se raceasca. “Ne asteptam la 200 de oaspeti, si cu siguranta mancarea va fi pe gustul invitatilor avand in vedere ca am preparat gulas pe carne de oaie la ceaun, sarmale cu mult zarzavat si carne tocata proaspata. Am copt si cateva tavi cu cozonac, inca de sambata, si am facut placinte, asa cum face fiecare gospodina de la tara avand in vedere ca avem cuptor aici in curte”, ne-a spus Ludovica Ungur care, pe langa meseria de bucatar, in cursul saptamanii este restaurator textile. Noi am sfatui-o pe bucatareasa, ca macar din cand in cand, sa mai gateasca bucate atat de gustoase pentru cei care trec pragul Muzeului Satului, si atunci cu siguranta numarul vizitatorilor va creste simtitor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns