Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La inceputul lunii viitoare elevii claselor a VIII-a intra in febra testarilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prima proba va avea loc in 4 mai

[slideshow id=3163]

Uite testul, nu e testul! Elevii claselor a VIII-a sunt din nou “cobaii” Ministerului Educatiei. Cu toate ca la inceputul lunii mai, sunt programate testele, ei stiu exact ce fel de teste vor sutine, PISA sau testele nationale obisnuite. Este adevarat ca in proiectul legii educatiei sunt prevazute testele PISA, dar cum acesta nu a fost aprobat, se va ramane tot la varianta autohtona. Dupa ce reprezentantii Ministerului Educatiei au renuntat la tezele cu subiect unic, care de fapt s-au dovedit a fi doar un pierde vara si fara nicio relevanta, au hotarat ca in locul lor sa introduca testele nationale de genul celor internationale PISA. Tezele au fost contestate nu doar de catre profesori, ci si de catre parinti si elevi, avand in vedere ca la notarea lucrarilor, care se face de catre profesorii care predau la clasa disciplina respectiva, era o foarte mare doza de subiectivism.

5.200 de elvi din judet participa la teste

Testele nationale, care vor lua locul tezelor, vor conta in proportie de 50% la admiterea in clasa a IX-a, celelalte 50 de procente fiind reprezentate de media generala din clasele V-VIII. Odata introduse aceste teste, atunci admiterea la liceu din vara anului viitor va fi ceva mai atipica. Mai exact, media generala de admitere va fi compusa din 50% media generala din clasele V-VIII, 25% media de la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a si 25% media de la testele nationale.

Pavel Filip, purtator de cuvant al ISJ Maramures a preciza: “Testele PISA s-au facut pentru multe tari tocmai pentru ca nu testeaza ceea ce au invatat elevii in scoala, in baza programei scolare parcurse, ci competente si capacitati ale elevilor. Si in Romania s-au facut testari PISA la elevii claselor a IV-a, iar rezultatele au fost foarte salbe, ne-am clasat abia pe locul 47. Elevii nostri au obtinut note foarte mici, nu pentru ca nu aveau cunostinte, dar nu stiau sa le foloseasca in maniere diferite”.

Testarile se vor realiza in 4, 6, respectiv 12 mai si vor participa peste 5.200 de elevi maramureseni. Elevii claselor a VIII-a vor intra in “febra” evaluarilor nationale in 4 mai, odata cu proba scrisa la limba si literatura romana. Tinerii care sunt de alta etnie vor fi testati si la limba si literatura materna, doua zile mai tarziu. Evaluarile se vor finaliza pe 12 mai, cand vor sustine proba de matematica. Subiectele vor fi elaborate la nivel national de catre Centrul National de Evaluare si Examene din cadrul MECTS si vor fi descarcate electronic in 29 de centre de comunicare din judet.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns