Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O mie de bebelusi din judet nu au fost vaccinati inca impotriva tuberculozei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa achizitioneze 1 milion de doze de vaccin

[slideshow id=3184]

Pana in prezent, 1.000 de nou-nascuti din Maramures nu au fost vaccinati impotriva tuberculozei (TBC). Cadrele medicale de specialitate sustin ca medicii de familie trebuie sa fie foarte atenti in mediul in care ajunge copilul in momentul externarii din spital. Asta pentru a  se evita situatiile neplacute avand in vedere ca in unele cazuri, bunicii sau parintii pot sa sufere din cauza acestei afectiuni care poate sa fie contactata foarte repede de micuti.

“Nu trebuie sa cream o spaima generala in randul parintilor care au copii sugari, nascuti dupa 1 februarie 2010 si care nu au fost vaccinati impotriva TB. Insa, acestia trebuie neaparat sa fie luati in evidenta medicilor de familie care trebuie sa stie care este mediul in care vor creste copiii. Asta pentru ca un copil nevaccinat devine o adevarata problema. Sunt situatii in care acestia nu sunt in evidentele medicilor de familie si in momentul in care se va relua vaccinarea parintii acestora nu se vor mai prezenta cu ei la vaccin. Asa ca efectele se vor vedea in momentul in care intra in colectivitate si sunt predispusi sa se imbolnaveasca. Tuberculoza este o infectie bacteriana, care de cele mai multe ori afecteaza copiii sub doi ani, adultii in varsta sau cei care au un sistem imunitar afectat. Boala se poate contacta inhaland bacteriile pe care o persoana le elimina atunci cand stranuta sau tuseste. E posibil ca adultii sa imprastie boala decat copiii, ale caror secretii nu contin atat de multi microbi”, a precizat dr. Erika Nechita, sef Sectie Pediatrie din cadrul Spitalului Pneumotfiziologie Baia Mare.

Medicii de familie vor relua vaccinarea

Vaccinarea se face pentru a se preveni aparitia formelor grave de TBC. Medicii de specialitate sustin insa ca in scurt timp situatia se va remedia, avand in vedere ca Ministerul Sanatatii duce tratative de a achizitiona prin licitatie 1 milion de flacoane multi doze, dintr-un flacon fiind imunizati 20 de copii. “Ne-am interesat din doua in doua saptamani la Institutul Cantacuzino daca au acest vaccin, dar nu am primit niciun raspuns pozitiv. Se pare ca o parte dintre judetele aflate la granita cu Ungaria au primit donatii din tara vecina de doze de vaccin impotriva TB. Pot sa va spun ca se duc tratative la nivelul MS de a achizitiona doze de vaccin din strainatate. Este foarte important ca micutii care nu au fost vaccinati in momentul in care au parasit spitalul sa fie recuperati de catre medicii de familie in momentul in care se reia vaccinarea. Pana in prezent, in evidentele noastre sunt 1.000 de nou-nascuti care sunt in aceasta situatie, fiind nascuti dupa 1 februarie, data de la care nu s-a mai facut imunizarea impotriva TBC”,  aprecizat dr. Carmen Sima, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Maramures. Pana la reluarea vaccinarii, medicii atrag atentia ca micutii sa nu ajunga in contact cu persoanele bolnave de TBC. Speriatiu unii parinti au inceput sa cumpere vaccin impotriva TBC din strainatate. ~n judetul nostru acestea au fost comandate, fie din ungaria, fie din Ucraina. ~nsa, medicii sustin ca parintii trebuie sa nu intre in panica si sa se inarmeze cu rabdare. Asta pentru ca in scurt timp Ministerul Sanatatii va rezolva aceasta problema, iar vaccinarea micutilor se va face gratuit in cadrul programului national de imunizare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns