Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rodica Carcu Pribilean a realizat iconostasul Bisericii greco-catolice “Buna Vestire” din Baia Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Artista are lucrari in biserici din Franta, Elvetia, Belgia si SUA

[slideshow id=3213]

Rodica Carcu Pribilean a realizat patru expozitii de icoane pe sticla, zeci de vitralii la biserici din mai multe judete si tot ea a pictat iconostasele unor lacasuri de cult. Aceasta modalitate de expresie este legatura ei cu Dumnezeu, dupa cum ea insasi spune. O lucrare deosebita, realizata in anul 2007, dar care se va intregi anul acesta cu noi picturi, este iconostasul Bisericii greco-catolice “Buna Vestire” din Baia Mare, situata pe strada Agriculturii.

Ideea ca Rodica Carcu Pribilean sa realizeze pictura iconostasului a aparut dupa primele expozitii de icoane pe sticla gazduite de Biserica greco-catolica “Buna Vestire”, cu binecuvantarea preotului Cristian Albu. “Colaboram de cel putin 10 ani, timp in care Rodica a realizat mai multe expozitii de icoane pe sticla. Pe parcursul timpului am remarcat o imbunatatire permanenta a lucrarilor sale. Apoi de la pictura pe sticla, Rodica a abordat si lucrari realizate pe lemn si pe panza. Vazand preocuparea constanta a artistei si frumusetea lucrarilor sale a venit ideea< ce-ar fi ca ea sa ne faca pictura din iconostas? Asa am ajuns sa incheiem un contract pentru a putea plati lucrarea. Acest lucru se intampla in anul 2006”,  povesteste Cristian Albu, preotul paroh al Bisericii “Buna Vestire”. Intre timp, Rodica a fost indrumata sa studieze aceasta lucrare din punct de vedere scriptural, asa cum marii pictori, la inceputurile lor in arta religioasa, au studiat Sfanta Scriptura. Ea a acumulat o cantitate mare de informatii privind trasaturile fizice si sufletesti ale personajelor ce trebuiau sa fie zugravite pe panza. Au urmat luni de munca minutioasa, grea, luni de cautari, de incercari si in cele din urma truda sutelor de zile a scos la iveala o lucrare deosebita ce impresioneaza si ochiul, dar si sufletul, o lucrare apreciata atat de omul de rand, cat si de cunoscatori.

Exigenta cu ea insasi

Picturile sunt realizate pe panza in foita de aur si vopsea, ulteror fiind aplicata pe lemn. Este multa sensibilitate si credinta in aceste lucrari, care emana dragostea fata de semeni, dar in primul rand dragostea de Dumnezeu. Pentru ca, “icoanele si picturile sunt legatura mea cu Dumnezeu”, spune artista. Nu e de mirare ca lucrarile sale au ajuns in multe colturi ale lumii, fiind apreciate de iubitorii artei. Ele stau la loc de cinste in Franta, la diverse episcopii, in Belgia, in cateva parohii greco-catolice din SUA, in Elvetia, la foarte multi preoti de acolo care apreciaza pictura si frumosul, ne-a dezvaluit parintele Albu.

El crede ca “Rodica ar putea deveni un pictor cu adevarat consacrat, foarte cunoscut, pentru ca are o sensibilitate de exceptie. Picturile ei transmit foarte multe mesaje, in plus, ea este foarte exigenta. Este insa o fire interiorizata si cred ca inca nu a exprimat tot ceea ce stie, tot ceea ce exista in stare latenta in sufletul sau”.

Parintele Albu povesteste ca in urma cu multi ani, mergand la binecuvantarea caselor, a vazut acasa la familia Pribilean mai multe picturi. “Fiind impresionat de lucrari, chiar am dorit sa-mi cumpar si eu cateva si i-am propus o expozitie. Cu timpul ea si-a imbunatatit tehnica ajungand sa picteze lucrari deosebite, tot mai expresive. A devenit mai increzatoare in arta sa. Asa a inceput colaborarea noastra. Trebuie sa spun ca Rodica este inzestrata de Dumnezeu cu multe calitati”.

Personajele sunt foarte calde si radiaza bunatate

Iconostasul trebuie realizat dupa anumite reguli. Tablourile centrale sunt cele ale Mantuitorului si ale Sfintei Fecioare Maria. Nivelul superior cuprinde profetii si registrul apostolilor. Partea superioara a iconostasului este rezervata scenelor biblice din viata Mantuitorului si Crucea

cu Sfanta Treime care guverneaza privirea iconostasului. Anul trecut, pictura bisericii s-a completat cu cei patru evanghelisti. Acum artista lucreaza la pictura centrala “Sfanta Treime”, care va intregi pictura iconostasului. Cei care au trecut pragul acestei biserici pot “citi”, prin prisma picturilor iconostasului, o mare sensibilitate a sufletului artistei si a modului sau de lucru.

“Este o persoana foarte sensibila, care cauta mereu frumosul si binele. Multe persoane care au poposit in biserica noastra au ramas impresionate de pictura iconostasului, personajele sunt foarte calde si radiaza bunatate. Asa au caracterizat multi lucrarea Rodicai”, a spus parintele Albu. Iar lucrurile nu se vor opri aici. “Dorinta noastra este de a extinde aceasta colaborare, de a incerca sa continuam organizarea de noi expozitii pentru ca am vazut ca au fost benefice, au adus lumina si bucurie in sufletele oamenilor. Iubitorii de frumos au putut sa-si cumpere diverse lucrari pe care sa le aiba acasa, sa se bucure de ele in propria locuinta”, a mai adaugat parintele paroh.

A lucrat in Bucuresti, la atelierul pictorului Dan Broscauteanu

Rodica Carcu Pribilean este absolventa a Factulatii de Imbunatatiri Funciare Bucuresti. Din anul 1987 a lucrat in capitala la Atelierul de Vitralii si Arta Monumentala a pictorului Dan Broscauteanu. Acolo a invatat timp de noua ani tainele iconarului, realizand icoane pe sticla, pe lemn, gravuri, vitralii, stocatura etc. Apoi s-a intors in Baia Mare, unde a infiintat un atelier de vitralii. Ea a dorit sa initieze si alte persoane in aceasta meserie, formand o mica echipa de sticlari vitralisti. In acest timp a realizat o lucrare de anvergura, 50 mp de vitralii la Biserica romano-catolica din Reghin.

“Dupa inchiderea atelierului, din lipsa de comenzi, m-am dedicat icoanelor pe sticla, incercand sa nu pierd timpul si sa nu risipesc ceea ce mi-a daruit Dumenzeu”. Pe langa iconostasul Bisericii “Buna Vestire”, ea a realizat lucrari si la alte lacasuri maramuresene, in Mocira si Basesti, dar si in alte judete. La acestea se adauga cel patru expozitii de icoane pe sticla semnate de autoare.

Trebuie spus ca pasiunea ei pentru pictura a inceput inca din copilarie, cand un desen al sau a fost recompensat cu un premiu important la un concurs de gen. Talentul si placerea de a picta au determinat-o sa urmeze Scoala Populara de Arta din Baia Mare, fiind indrumata de pictorul Ilie Camarasanu, care a invatat-o multe din tainele artei frumosului. Artista vorbeste putin despre ea si despre faptul ca in spatele lucrarilor sale stau mii de ore de lucru, de cautari, pentru a da valente artistice lucrarilor sale. Insa cand e vorba de parintele Albu, ea stie sa aprecieze ajutorul si increderea acordate.

“De foarte mare ajutor mi-a fost preotul Cristian Albu, care m-a incurajat, m-a sustinut, implicandu-se direct in organizarea expozitiilor mele dar si in realizarea iconostasului, pentru ca am lucrat sub indrumarea domniei sale, care mi-a ghidat lucrarea din punct de vedere scriptural. De aceea, doresc sa-i multumesc din suflet”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns