Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru ca nu mai stie ce sa faca cu hotii de padure, primarul Ciolpan cere post de jandarmi in Viseu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu sunt paduri ale statului prin zona, insa proprietarii taie lemnele fara sa tina seama de regimul silvic

[slideshow id=3235]

Miercuri a avut loc o noua sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, in care au fost abordate aspecte privind siguranta Barajului Macarlau, verificarile intreprinse de institutiile abilitate in vederea prevenirii si combaterii taierii ilegale de masa lemnoasa pe Vale Vaserului, precum si masurile ce trebuie luate pentru ajutorarea unor familii din localitatile Ruscova si Repedea.

De mai multa vreme barajul Macarlau amplasat pe Valea Vaserului nu se afla in administrarea nimanui. Mihai Sajerli, directorul Directiei Silvice Maramures, a precizat ca viiturile produse in timp au colmatat lacul de acumulare si au afectat grinda longitudinala de sprijin a piciorului contrafortilor. Datorita eroziunilor repetate, la o noua viitura mai sanatoasa exista pericolul ruperii barajului si producerii de pagube materiale la calea ferata pentru mocanita si la terenurile forestiere din zona. S-a sugerat preluarea barajului de catre Primaria Viseu de Sus, dar primarul Vasile Ciolpan a precizat ca acest lucru nu se poate face fara o hotarare a Consiliului Local. :i daca ar fi preluat de administratia publica local nu s-ar realiza mare lucru, avand in vedere ca primaria nu dispune de fondurile necesare pentru efectuarea lucrarilor necesare. ~n aceste conditii, prefectul Sandu Pocol a solicitat specialistilor din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor sa efectueze, pana la sfarsitul saptamanii, o expertiza tehnica a barajului si sa propuna lucrarile care trebuie efectuate in regim de urgenta pentru punerea in siguranta a barajului. Fondurile necesare acestor lucrari vor fi cerute de la Ministerul Mediului si Padurilor.

Toata lumea sustine ca a luat masuri, dar furturile s-au intetit

Dupa ce la ultima intalnire de acest gen prefectul Pocol a cerut institutiilor cu atributii de control (Politie, Garda de Mediu, Directia Silvica, Jandarmi, Garda Financiara) sa intreprinda actiuni pentru prevenirea si combaterea taierilor ilegale de masa lemnoasa si transportul acesteia pe raul Vaser, nu se vede mai nimic. Toti se lauda cu masurile luate, dar furturile continua intr-o veselie. Nu sunt paduri ale statului prin zona, insa proprietarii taie lemne fara sa tina seama de regimul silvic. Directia Silvica confisca saptamanal in jur de 100 metri cubi masa lemnoasa, iar cei de la ITRSV Cluj au identificat inca 500 mc de lemn exploatati ilegal. Satul de vorbe, prefectul Pocol a propus, si CJSU a aprobat, infiintarea unui punct fix de control deservit de reprezentanti ai tuturor institutiilor cu atributii de control. Primarul Ciolpan considera ca aceasta masura nu este de ajuns, solicitand infiintarea unei subunitati de jandarmi in oras pentru a creste eficienta luptei impotriva celor care fura padurile. Doua familii din Repedea si Ruscova au primit spre folosinta doua locuinte modulare pentru ca nu au unde locui. Dar, in cazul in care se vor produce inundatii sau alte calamitati din care vor rezulta persoane sinistrate, cele doua familii vor trebui sa-si caute alte spatii de locuit.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Trei partide, patru congrese

Asculta acest articol PSD, partidul “colegilor” Două cuvinte străbat PSD-ul de sus în jos, ca două firicele de apă cristalină.