Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

91 de copii sufera de malnutritie proteino-calorica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cauzele sunt: neglijenta parintilor sau saracia

Cu totii ne straduim sa le oferim copiilor nostri tot ceea ce poftesc in ceea ce priveste alimentatia. ~nsa tinem cont de necesitatile varstei lor, astfel incat sa fim siguri ca sunt bine hraniti, curati si nu in ultimul rand, beneficiaza de toata dragostea noastra. Din nefericire insa, mai sunt cazuri in care parintii nu sunt responsabili sau, cu toate ca doresc sa faca tot ce le sta in putinta pentru prichindei, nu le permite situatia financiara. Din aceasta cauza apar si copii diagnosticati cu malnutritie proteino-calorica.

In primul trimestru al acestui an, in judetul Maramures medicii de familie au diagnosticat 40 de copii de pana la trei ani care sufera de malnutritie proteino-calorica. Dintre acestia 39 nu au implinit un an. Dupa cum sustin cadrele medicale, aceasta afectiune apare cel mai frecvent in cazurile in care familia care are in grija copilul nu are o situatie financiara buna sau acolo unde, in ciuda faptului ca parintii primesc pentru micuti lapte praf, acesta este vandut la coltul strazii. “Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget. Asta este realitatea. Deseori, in special familiile de etnie rroma, solicita lapte praf pentru bebelusi, pe care ajung sa il vanda in cele din urma, si asa se face ca acesta nu mai ajunge acolo unde trebuie. Mai sunt si situatii in care parintii le ofera tot ceea ce le trebuie copiilor, dar acestia pot sa sufere de alte afectiuni si din aceasta cauza sa apara si distrofia, asa cum mai numim noi aceasta malnutritie proteino-calorica”, este de parere dr. Gheorghe Lascu, vicepresedinte al Societatii Nationale a Medicilor de Familie si presedinte al filialei Maramures.

Alimentatia este foarte importanta

Un lucru imbucurator este ca daca in primul trimestru al anului 2004 din cauza acestei afectiuni au decedat 7 copii, dintre care 4 sub un an, iata ca din 2007 si pana in prezent nu s-au mai inregistrat astfel de situatii nefericite. “Trebuie sa ne gandim ca astfel de cazuri apar si in tarile civilizate, precum Statele Unite ale Americii, Italia, Franta. Nu este o noutate pentru nimeni. Dar ne bucuram ca nu avem cazuri de rahitism in randul copiilor. Atunci ar fi o problema. In timp aceste afectiuni de distrofie se remediaza. Odata ce copiii incep sa manance diversificat”, a mai punctat interlocutorul nostru. ~n prezent, la nivelul judetului sunt luati in evidenta medicilor de familie 91 de copii care sufera de malnutritie proteino-calorica. Dintre acestia, 60 nu au implinit inca un an. Conform statisticilor Directiei de Sanatate Publica Maramures, in aceeasi perioada a anului trecut s-au inregistrat mai multe cazuri de acest gen, respectiv 128. Cele mai numeroase din ultimii 6 ani fiind inregistrate in 2004 – 229 de cazuri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns