Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Duminica se constituie Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=3322]

In cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului au avut loc, la mijlocul lunii trecute, alegeri pentru Adunarea Eparhiala. La aceste evenimente a participat Prea Sfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. S-au organizat alegeri in 10 circumscriptii din cele doua judete, Maramures si Satu Mare. Episcopul Justin Sigheteanul a fost prezent la cele trei circumscriptii din Baia Mare, iar consilierii eparhiali la restul de sapte circumscriptii, din care trei constituite in judetul Satu Mare. Din fiecare circumscriptie s-au ales cate un cleric si doi mireni.

In total au fost alesi 30 de membri in Adunarea Eparhiala (20 de mireni si 10 clerici) si 10 supleanti. Acestia sunt convocati pentru sambata, 15 mai, in Paraclisul Centrului Eparhial Baia Mare, pentru sedinta de constituire. Lucrarile incep la ora 8, cu Sfanta Liturghie Arhiereasca, savarsita in Paraclisul din resedinta Eparhiala din Baia Mare. De la ora 9.30 se savarseste un Te Deum, iar de la ora 10 incep lucrarile in plen. La ora 11 vor demara procedurile prin care se vor alege cinci comisii de lucru permanente, care vor avea cate un presedinte si un raportor din mijlocul lor, desemnati de plen la propunerea presedintelui.

Patru comisii vor avea noua membri

Comisia administrativ bisericeasca, Comisia de cultura educationala, Comisia economica bugetara si patrimoniala si Comisia social filantropica vor fi compuse din noua membri. Din sapte membri va fi constituita Comisia organizatorica, juridica si de validare.

Dupa cum ne-a informat preotul consilier misionar cultural Cristian Stefan, vor fi delegati trei reprezentanti (un cleric si doi mireni) pentru Adunarea Nationala Bisericeasca. Tot in cadrul acestei intruniri va fi ales Consortiul Eparhial (un presedinte, 3 membri si doi supleanti) si va fi validat Consortiul Monahal. La propunerea chiriarhului se desemneaza unul, doi sau trei clerici in Consortiul Mitroplitan.

Dupa luarile de cuvant ale participantilor, va urma cuvantul de inchidere a presedintelui Adunarii Eparhiale. Este un eveniment deosebit cand deputatii se vor constitui in Adunarea Eparhiala a Maramuresului si Satmarului. Nu este o pozitie onorifica a deputatilor, ci una responsabila si onoranta. S-a incheiat mandatul deputatilor de patru ani si altii vor continua munca pe mai departe. Deputatii alesi vor valida infiintarea de parohii (biserici, schituri etc.), vor aproba acordarea de distinctii, dar cel mai important lucru este ca participa la alegerile preliminare de episcopi alaturi de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Alegeri in Adunarea Eparhiala au loc o data la patru ani, acest an venind cu noutati in privinta Adunarii Eparhiale. Una consta in faptul ca membrii alesi nu pot avea mai mult de doua mandate. Pana acum, Statutul Bisericii Ortodoxe Romane nu prevedea o asemenea limitare. Pana in acest an au fost unii membri care aveau la activ trei sau mai multe mandate. Alta noutate consta in faptul ca protopopii si consilierii eparhiali nu au mai avut voie sa faca parte din Adunarea Eparhiala, astfel ca in locul acestora au fost alesi preoti. In astfel de conditii,  jumatate din membrii Adunarii Eparhiale sunt noi. Acestia au primit din partea episcopului Justin mandatul de deputat, care ii onoreaza.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns