Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cateva banci maramuresene si-au dublat numarul creditelor acordate prin “Prima casa”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu o rata echivalenta cu chiria lunara, se poate contracta un imprumult pentru propria locuinta

“Poti sa arunci banii de chirie pe geam. Sau poti, cu aceiasi bani, sa devii proprietar”. Asa isi ademenesc clientii bancile care au aderat la programul de creditate “Prima casa”. Intr-adevar, cu o rata echivalenta cu chiria lunara, poti sa contractezi un imprumult pentru a-ti achizitiona propria locuinta. Mai ales ca bancile au mai renuntat la diferite comisioane si pretul locuintelor a scazut.

Anul acesta fata de precedentul, multe unitati bancare baimarene si-au dublat numarul creditelor acordate prin programul guvernamental “Prima Casa”. E drept ca in 2009 numarul lor a fost foarte mic dar totusi este un lucru pozitiv faptul ca aceste produse au succes la public. Cresterea numarului celor care au obtinut un astfel de imprumut se datoreaza faptului ca anul treut, cand s-a lansat programul, nimeni nu avea incredere in oferta. Luemea nu era prea bine informata, nu  stia in ce consta programul. In plus, vanzatorii de imobile erau sceptici in privinta finalizarii dosarelor de imprumut, multi dintre ei refuzand chiar sa vanda celor care le ofereau banii in acest mod, ne-a declarat directorul unei unitati bancare baimarene. E drept ca finalizarea dosarelor dura doua trei luni si multi dintre proprietari nu erau dispusi sa astepte plata un interval atat de mare de timp. Acum lucrurile s-au schimbat, mecanismul de derulare a contractului de imprumut s-a simplificat. Daca dosarul cuprinde toate documentele necesare, cererea de imprumut se poate aproba in maxim o luna, a subliniat interlocutoarea.

Mai avantajoase sunt creditele in euro

Ce se poate cumpara printru-un astfel de credit? Imprumuturile acorsate prin programul guvernamental “Prima Casa” sunt destinate achizitiei de locuinte finalizate, inclusiv cele date in exploatare de catre ANL, locuinte nefinalizate (case “la rosu”< acoperis, geamuri, usi) aflate in diverse stadii de constructie, inclusiv cele construite prin programul ANL. Se pot cumpara si locuinte noi dar si vechi. Bancile mai acorda astfel de credite si pentru constructia de locuinte viitoare, care urmeaza sa se construiasca de catre beneficiari individuali. In lista figureaza si constructii ce se doresc a fi realizate de asociatii fara personalitate juridica de minim sapte persoane. Valoarea maxima a creditului este de 57.000 euro sau echivalentul in lei, respectiv 66.500 euro sau echivalemtntul in lei, in functie de tipul locuintei achizitionate. Pentru creditele de constructii limita maxima a imprumutului este de 71.250 euro. Solicitantul trebuie sa achite din fonduri proprii un procent de 5% din pretul de achizitie a locuintei, deoarece banca finanteaza doar 95% din valoarea imobilului. Creditul se poate acorda in lei sau in euro insa majoritatea clientilor prefera ultima varianta dobanda fiind mult mai mica. De exemplu, in urma unei simulari, la un credit in euro a rezultat o dobanda de 5,4% pe an, iar la varianta in moneda nationala dobanda ajunge la 9% (este inclus si comisionul de gestiune al Fondului de Garantare). E drept ca la creditul in lei, clientul nu mai suporta fluctuatiile de curs valutar. Veniturile celor care doresc sa acceseze un astfel de imprumut trebuie sa fie peste medie. De exemplu, la o valoare a creditului de 25.00 euro, venitul net necesar al familiei trebuie sa fie de aproximativ 1.700 lei, iar rata lunara in jur de 140 de euro. Daca se doreste un imprumut mai mare, de 45.000 euro, venitul trebuie sa fie de 3.000 lei pentru a putea achita lunar bancii o rata de 250 euro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns