Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Portretul unui autor prolific -Marian Nicolae Tomi si cartile sale de poezie, proza, eseistica istorica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=3344]In aceasta luna scriitorul Marian Nicolae Tomi a implinit 60 de ani> o varsta a deplinei puteri creatoare, care poate privi in urma cu satisfactia realizarii unei opere implinite. A scris vreo 15 carti care abordeaza mai toate genurile literare. “Clipele, cuvintele”, “Tripticul mielului pasnic”, “Despre supliciile perfecte”, “Invitatii otravite” (versuri)> “Pe teava pustii”, “Mereu se-ntampla ceva in drunul spre iad”, “Copilaria cea de toate zilele” (proza)> “Dinspre Soare rasare”, “Zburand spre Kumamoto” (haiku si tanka)> “Maramuresul istoric in date”, “Maramuresul de ieri pana astazi” (esistica istorica), etc. Pe unele le-am semnalat la momentul potrivit, altele fac obiectul demersul cronicii de fata.

“Iogging” – versuri jucause, ironice si grave totodata

“Omul ascunde in sine o farama de paradis” si tot iadul, asa incat nu mai e de mirare ca el nu si-a putut afla locul tocmai acolo unde a fost zamislit”. Zisele de mai sus, ale viseuanului Marian Nicolae Tomi, nascut in Brasov in 1950, pot fi definitorii pentru intreaga creatie a scriitorului. Grava si joviala este transpunerea realului in imagini artistice, indiferent de genul literar abordat. “Toate noptile pe care nu le-am dormit/ ma vor ajunge din urma si/ sama vor da mortii/ si vor veni zorii plumburii/ care-mi vor pune carpe la ochi/ fierbanteala aceea va dura/ cat un semn strain/ facut dintr-un tren oamenilor/ miezul zilei ca un cozonac bolnav/ voi trage peste cap patura/ voi stringe lumina/ apoi voi striga de acolo/ pana unde zgomotele ma vor impunge/ in inima/ ca un fir de iarba uscat”.

Copilaria cea de toate zilele, vazuta de M.N. Tomi

Spre deosebite de cartile sale in proza, cu tenta existentialista, de explorare a cenusiului, dar si a firelor de lumina din noi, cartea recent aparuta se vrea o transpunere a copilariei vazuta prin ochiul unui matur. Si totusi nu este o carte pentru copii. Peste tot autorul da cu bobarnace meditative lumii narate. “Pe nestiute si fara vreun anunt prealabil copiii devin peste noapte altceva. E tocmai momentul cand ei nu mai sunt copii, desi se mai poarta ca atare, dar tocmai  atunci incep sa apara semnele omului care vor deveni, desi nici acesta nu sunt conturate si sigure. Unii i-au zis adolescenta si au lasat ca fiecare copil sau tanar sa se incadreze cumva in aceasta “formula“ sau sa iasa din ea. Asta spre disperarea parintilor si pedagogilor nostri…”

Tonul textelor e pe undeva profesoral, sfatos, bine articulat.

Maramuresul de ieri pana astazi”, o contributie la o istorie in continua devenire

Mi se pare firesc ca M.N. Tomi, absolvent al unei facultati de istorie, sa abordeze si probleme legate de istoriografia Maramuresului. De aceea, ca vechi profesor la Liceul “Bogdan Voda” din Viseu de Sus, a simtit nevoia sa scormoneasca prin arhive dupa date istorice, legate, mai ales, de arealul Vaii Viseului, asa cum face si in cartea de fata aparuta, ca si multe altele, la Editura Grinta din Cluj Napoca. De notat contributiile sale in domeniu, mai ales privitoare la unele toponimii, atestari documentare a localitatii Viseu de Sus, a unor date despre comunitatea germana din zona “tipterii”, evolutia demografica, o monografie a Liceului din oras sau despre Viseu de Sus de la stapanirea maghiara la instaurarea regimului comunist. Cum sta bine unei lucrari stiintifice de amploare, sunt date si rezumate in limbile franceza, engleza si germana.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns