Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Avertizarea de cod portocaliu se mentine pe raurile Lapus si Iza

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cele mai mari precipitatii au cazut la Sacel

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a trimis o noua avertizare de cod galben, valabila pana marti seara, pentru raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza si Lapus, datorita efectului combinat al precipitatiilor in curs si cele prognozate. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante de pe torenti si paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Prefectul Sandu Pocol a dispus avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta din zona bazinelor hidrografice mentionate, monitorizarea permanenta a situatiei hidrometeorologice si pregatirea echipelor de interventie in sprijinul populatiei.

Se mentine codul portocaliu pe raul Lapus, pe tronsonul pod Catalina – pod Lapusel. Pe acest tronson cota de inundatii a fost depasita cu 58 de centimetri. Apele raului s-au revarsat pe terenurile cultivate din apropiere, fara a afecta locuintele sau anexele gospodaresti ale cetatenilor. Tendinta nivelului raului pe acest tronson este de stationare. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata in Maramures a fost de 47 l/metru patrat, la Sacel. Pe raul Iza, la statia hidrometrica Sacel a fost instituit cod portocaliu. Situatia este monitorizata de  pompierii militari si specialisti de la SGA Maramures.

Se evalueaza pagubele produse

Un prim bilant al efectelor negative ale precipitatiilor cazute arata ca au fost afectate localitatile Baia Mare, Targu Lapus, Baia Sprie, Somcuta Mare si Cicarlau. Au fost inundate 21 de locuinte, 73 anexe gospodaresti, 58 hectare de teren arabil, 67 hectare de pasuni si fanete, doua posturi de transformare si o retea elctrica, 7 retele de canalizare, un dig si o aparare de maluri, 2 km de drumuri nationale si 22 km de drumuri comunale. Apele au transportat aluviuni si material lemnos care au colmatat cinci poduri si 47 de podete, fiind afectate si trei punti pietonale.

Prognoza meteo pana marti seara prevede vreme rece pentru aceasta data si in general instabila. Cerul va fi mai mult noros si pe arii extinse vor cadea ploi cu caracter de aversa. In zona montana inalta precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab, cu unele intensificari trecatoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 11 si 15 grade, iar cele minime intre 5 si 9 grade Celsius.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns