Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala se pot face 12 ani de inchisoare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proiectul de lege se afla in dezbatere la Senat

Faptele de evaziune fiscala ar putea fi pedepsite cu pana la 12 ani de inchisoare, conform unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat. Proiectul instituie o serie de noi infractiuni in materie de evaziune fiscala si vizeaza fapte precum refuzul controlului fiscal, tiparirea de timbre false sau nevarsarea la buget a taxelor si impozitelor retinute. Proiectul de lege vizeaza modificarea Legii nr. 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit proiectului, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente (dupa ce a fost somata de 3 ori) documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare fiscale sau vamale. Simpla neprezentare nejustificata a celor de mai sus personelor competente, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 la 50.000 lei. Tot infractiune va fi si retinerea si nevarsarea cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retineri la sursa, pedeapsa prevazuta in acest caz fiind de pana la 3 ani de inchisoare. In cazul in care a fost savarsita fara intentia de a se sustrage de la plata, retinerea si nevarsarea in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 30.000 lei. Se considera “cu intentie” existenta de disponibilitati banesti in contul agentilor economici la data scadentei impozitelor sau contributiilor cu retinere la sursa.

Atentie mare se pune pe colectarea TVA

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani retinerea si nevarsarea, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand TVA si accize, colectate de la consumatori. Dar, pedeapsa cea mai mare, inchisoare de la 3 ani la 12 ani si interzicerea unor drepturi, se va da pentru tiparirea sau punerea in circulatie, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate. Inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi se va aplica si in cazul stabilirii de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensari datorate acestuia.

Potrivit initiatorilor proiectului, legea evaziunii fiscale, in forma actuala, este complet inaplicabila. Mai mult, desi se doreste a fi o lege care sa descurajeze evaziunea fiscala, aceasta nu cuprinde nicio sanctiune contraventionala. Organele fiscale, respectiv ANAF si Garda Financiara, nu au competente de aplicare, in prezent, a acestei legi. De asemenea, initiatorii proiectului considera ca exista o mare problema in ceea ce priveste colectarea veniturilor provenite din TVA si accize la bugetul public. Desi aceste venituri sunt colectate de la persoane fizice de catre agentii economici, in cazul insusirii acestor taxe colectate de la populatie, legea este foarte blanda. In toate tarile din Uniunea Europeana, insusirea sumelor colecate de la populatie este considerata, daca nu delapidarea bunului public, cel putin gestiune frauduloasa si deturnare de fonduri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns