Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Crescatorii de animale din Moisei sunt acuzati ca abuzeaza de imasuri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prefectii judetelor Maramures si Bistrita Nasaud au dezbatut problema pasunilor alpine din zona Muntilor Batrana si Buhaiescu

In ultima perioada, tot mai multe comunitati se cearta din cauza pasunilor. Cele mai frecvente nemultumiri sunt intre consateni si autoritatile locale care au in administrare astfel de imasuri. Situatia devine si mai dificila atunci cand divergentele pentru aceste probleme au loc intre localitati din judete diferite. Un astfel de caz exista intre judetul nostru si Bistrita Nasaud.

Primul care a atras atentia asupra abuzurilor facute de fermierii maramureseni a fost primarul comunei Telciu, Sever Muresan, urmat de Ioan Monita, primarul comunei Romuli. Cei doi primari s-au aratat in mai multe randuri nemultumiti de modul cum crescatorii de animale din Moisei inteleg sa administreze pasunile alpine din zona Muntilor Batrana si Buhaescu. Problemele au inceput sa apara dupa ce s-au lansat programe care acceseaza fonduri pentru dezvoltarea zonelor montane, fiind vorba de subventii de pana la 300 de euro acordate pe suprafetele care se pasuneaza.

Probleme cu situatia juridica a terenurilor

Pentru rezolvarea acestor probleme reprezentantii guvernului in teritoriu din cele doua judete, prefectul Sandu Pocol (Maramures) si Cristian Florian (Bistrita Nasaud), s-au intalnit la discutii au mai participat subprefectul Dorin Buda, directorii APIA din Maramures si Bistrita-Nasaud, directorii OCPI si reprezentantii celor doua judete. ~n final s-a stabilit o noua intalnire in care sa gaseasca solutii de rezolvare, pe calea dialogului a acestor probleme, pentru a evita posibilitatea blocarii procedurii de acordare a subventiilor, pentru suprafetele de pasune solicitate de crescatorii de animale din Moisei, Telciu si Romuli. ~n privinta neclaritatilor privind situatia juridica a pasunilor alpine din comunele Moisei si Romuli, acestea au fost clarificate in favoarea comunei din judetul vecin. ~ntre comunele Moisei si Telciu mai sunt probleme neclarificate. ~n prezent, pe rolul instantei de judecata exista un proces intentat de Primaria comunei Telciu pentru recuperarea suprafetelor de pasune situate pe Muntele Batrana. Pentru crescatorii de animale din comuna Moisei s-a convenit sa solicite inchirierea unor suprafete de pasuni alpine, prin depunerea de cereri de inchiriere la Primaria comunei Telciu care are disponibila o suprafata de minim 150 ha de teren.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns