Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Artistul Nicolae Sabau si-a transformat gospodaria intr-un muzeu ce-i poarta numele

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In paginile unor “Carti de piata” sunt inscriptionate versuri si citate de valoare

[slideshow id=3664]

Intreaga gospodarie din Cicarlau a renumitului artist maramuresean Nicolae Sabau se afla sub semnul folclorului romanesc, iar printre firicelele de iarba proaspat cosita se gasesc in marmura placata paginile “Cartii de Piatra”. Aceasta idee, de a confectiona zeci de postamente cu carti din maramura in care sunt inscriptionate versuri si citate de valoare, i-a venit rapsodului in anul 1974, cu prilejul unui turneu in Egipt. Acolo a vazut in interiorul piramidelor scrieri pe pietre unde erau ingropati faraonii.

Artistul maramuresean s-a gandit atunci ca “intelepciunea” populara, dragostea de glie si de folclor trebuie scrise undeva. Cu litere de piata daltuite isi are locul “Rugaciunea minerilor”, scrisa de IPS Justinian Chira, arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, “Imnul Minerilor”, “Juramantul” prin care artistul a jurat sa apere frumusetile fara egal, puritatea si stralucirea solara a cantecului popular creatie unica si inconfundabila a poporului roman si alte 53 astfel de inscrieri.

“Foisorul de Creatie” plin de surprize

Pe aleile de piatra dintre brazii tineri se afla o casuta din lemn menita sa-i aduca linistea celui care ii trece pragul. Aceasta constructie este un monument de arhitectura populara in care oaspetii isi gasesc locul de taina si odihna sufleteasca. “Foisorul de Creatie”, cum este numit de marele rapsod maramuresean, adaposteste nenumarate trofee, cupe, premii, diplome, distinctii si alte plachetele care artistul Nicolae Sabau le-a dobandit in cei peste 50 de ani consacrati cantecului romanesc. Pe masa se afla o impunatoare carte frumos conceputa, in care artistul si-a pus toate afisele postate in diverse localitati din tara unde impreuna cu alti artisti ai vremii au dat spectacole. In impresionanta sa colectie poate fi vazut si primul afis aparut in Baia Mare in anul 1959, cand alaturi de alti colegi consacrati au oferit un program artistic de neuitat pentru baimareni. Alte multe dorinte ale artistului vor fi indeplinite prin noi constructii in cadrul Muzeului “Nicolae Sabau”, unele dintre ele aflandu-se in constructie in aceasta perioada.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns