Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cea mai trista batalie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A trecut si marea zi a motiunii. Cu un efort colosal, coalitia de guvernare a  castigat batalia cu opozitia. Ieri s-a dat cea mai trista batalie in care se pot angaja niste oameni politici. Parlamentarii PDL, UDMR si UNPR, cu ajutorul grupului de la minoritati, s-au mobilizat si au salvat Guvernul Boc.
Evident, in conditii normale, un astfel de guvern trebuia sa cada. Dincolo de orice aprecieri de ordin politic, Emil Boc este unul dintre cei mai slabi premieri, iar echipa sa este incapabila sa se ridice la inaltimea problemelor cu care se confrunta tara. Este adevarat ca nici contextul economic mondial nu este favorabil, dar asta nu poate fi o scuza pentru ineficienta.
In ultima vreme criticile cele mai sincere la adresa guvernului vin din propria ograda. Boc este considerat “moale”, iar despre unii dintre ministri se vorbeste cu dispret. Remanierea unora dintre ei se impune nu ca un efect al motiunii, ci ca una dintre masurile care ar demonstra ca Traian Basescu este preocupat de situatia din tara. Timp de patru ani el a pus presiune pe Guvernul Tariceanu. Dupa ce si-a reinnoit mandatul nu-i mai aude nimeni vocea. S-a inmuiat sau nu-i mai pasa?
Intelectualii din PD-L isi arata nemultumirile fata de guvern. Monica Macovei vorbeste despre coruptia care se extinde la nivelul intregului partid. Daca Basescu nu face nimic, cu siguranta grupul respectiv se va ridica si impotriva presedintelui. La urma urmelor tara este condusa de Traian Basescu.
Rezultatul votului din Parlament nu este unul care permite puterii sa doarma linistita. De data aceasta au scapat, dar dupa ce salariile si pensiile vor fi taiate efectiv, tensiunea sociala va creste, concomitent cu disensiunile din PDL.  Daca UDMR si UNPR renunta la colaborarea cu PD-L, se va ajunge la alegeri anticipate. De fapt, scopul acestei motiunii nu a fost acela de a debarca guvernul, ci de a-i da o lovitura atat de puternica incat PD-L sa nu-si mai poata reveni.
Pe cat de rapida a fost ascensiunea acestui partid, pe atat de spectaculoasa va fi si caderea sa. Daca nu cumva intre timp se va petrece o minune.
Guvernul Boc a scapat ca prin urechile acului. Mai era nevoie de opt voturi pentru ca balanta sa fie inclinata. Poate ca nu a sosit clipa debarcarii actualului guvern. Poate ca guvernantii vor gasi resurse pentru resuscitarea economiei.
E de discutat diferenta extrem de mica dintre cei care au votat pentru si cei care au votat impotriva. Urmatoarea motiune de cenzura la care opozitia are dreptul va fi si mai stresanta. Oamenii politici isi schimba optiunile de la o zi la alta. In continuare se practica racolarea. Dar ramane in continuare valabila marea dilema: opozitia are capacitatea de a schimba lucrurile? Vom vedea in foarte scurt timp ce avem de facut.
Un lucru ramane cert: motiunea a cazut. Prin urmare salariile si pensiile vor fi taiate, cu 25, respectiv cu 15%. In rest nu este vorba decat despre interese si demagogie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns