Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In primele cinci luni ale anului, impozite si taxe locale mai mici fata de estimarile bugetare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din taxele asupra mijloacelor de transport s-au colectat doua milioane de lei

Colectarea sumelor destinate bugetului local este o prioritate pentru primarii, mai ales acum cand mai mult ca oricand, e o nevoie strigenta de bani. Insa taxele si impozele se aduna greu mai ales ca oamenii nu se prea inghesuie sa scoata banii din buzunar. “In ultima perioada oamenii nu prea mai vin la plata. Se prezinta la casierie mai mult cand sunt nevoiti< vand anumite proprietati ori isi inmatriculeaza masini. De buna voie vin mai putini”, a precizat Melania Muresan, directorul Directiei de Venituri a Primariei Baia Mare.

Ea a spus ca fata de previziunile bugetare, incasarile realizate in primele cinci ale anului sunt mai mici, cu o singura exceptie, in cazul impozitului pe teren platit de contribuabilii persoane fizice. Astfel, la data de 31 mai, valoarea impozitelor pe cladiri platite de cetatenii muncipiului Baia Mare a fost de 4,3 milioane lei. Din impozitul asupra mijloacelor de transport s-a colectat suma de doua milioane lei, iar impozitarea terenurilor detinute de proprietari a adus Primariei 596.000 lei.

Incasarile din impozitul pe cladiri sunt cu 50% mai mici

Melania Mureasn a precizat ca fata de estimarile din buget, incasarile din impozitul pe cladiri datorat de persoanele fizice au fost de doar 85%. Taxa  auto colectata de la detinatorii de masini s-a incasat tot sub valoarea prognozata, fiind de 65% fata de estimarile bugetare. ~n schimb, la terenuri incasarile au fost peste asteptari, de 112%. Explicatia este faptul ca multi au achitat integral aceasta obligatie la inceputul anului, mai exact la primul termen de plata, iar in estimarile bugetare este prevazuta o suma corespunzatoare primelor cinci luni ale anului. E adevarat, pentru acest tip de impozit majoritatea contribuabililor au sume mai mici de plata si atunci prefera sa achite toata suma o data. Incasarile de la persoanele juridice sunt mai mari decat cele ale primei categorii de contribuabili la toate categoriile de impozit. Melania Muresan spune ca la impozitul pe cladiri sumele platite de firmele baimarene sunt de doua ori mai mari in comparatie cu cele incasate de la persoanele fizice. “La impozitul asupra mijloacelor de transport s-au incasat  2,1 milioane lei. Din impozitul pe cladiri au intrat la bugetul local 8,5 milioane lei iar impozitul pe teren colectat de la persoane juridice a adus un plus de fonduri de 718.00 lei”, a mentionat interlocutoarea. ~nsa chiar daca sumele sunt destul de mari, fata de estimari ele nu reprezinta foarte mult. “Fata de previziunile bugetare pe primele cinci luni ale anului, incasarile din impozitul pe cladiri sunt cu 50% mai mici. De asemenea, taxa auto s-a incasat in procent de 52% fata de estimarile din buget. Doar la impozitul pe teren sumele platite de contribuabilii persoane juridice se apropie de valorile prinse in buget, fiind de 92% fata de nivelul prevazut”, a adaugat  directorul Directiei de Venituri a Primariei Baia Mare. Reamintim ca taxele si impozitele locale se pot achita in doua transe semestriale, termenul limita de plata fiind data de 30 septembrie. Neachitarea la timp a acestor obligatii atrage dupa sine calcularea penalitatilor de intarziere de 0,1% pe zi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns