Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Baimarenii au inceput sa-si plateasca creditele inainte de termen

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Asta, de cand s-a renuntat la comisionul de rambursare anticipata

La inceputul acestei saptamani a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit. Conform noilor prevederi, clientii bacilor vor primi mai multe informatii de la creditor si ce e foarte important, nu vor mai plati comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila. Cum au reactionat baimarenii? Unii chiar din prima zi de cand s-a renuntat la comisionul mult discutat s-au prezentat la unitatile bancare sa-si achite creditul.

“Luni, la prima ora, am avut un client care a dorit sa-si lichideze creditul inainte de scadenta fara a mai plati penalitati pentru acest lucru. Chiar si eu am un credit la o unitate bancara din muncipiul Baia Mare si intentionez sa-l  achit mai repede decat era prevazut in contract. Mai sunt clienti pe lista de asteptare, care vor sa scape de povara ratelor mai repede”, ne-a declarat un ofiter de credite care lucreaza la o unitate bancara baimareana. El a mentionat ca doar in cazul creditelor cu dobanda variabila se va aplica un comision de rambusare anticipata de 0,5% din suma. “Insa aceste produse sunt foarte putine, noi n-am mai acordat astfel de imprumuturi din anul 2005”, a spus interlocutorul.

Clientii se pot razgandi

Contractele de credit noi se vor intocmi conform noilor reglementari iar cele vechi vor fi completate cu acte aditionale. Bancile au la dispozitie trei luni pentru acest lucru. Persoanele se vor prezenta la banca pentru a semna actele aditionale la contractele de imprumut care specifica anularea comisionului de rambursare anticipata. In caz contrar, se considera ca s-a acceptat tacit acest lucru, a mai spus ofiterul de credite. In baza OU 50/2010, creditorii au obligatia de a oferi clientului informatii relevante, printr-un formular standardizat, inainte de semnarea contractului. Solicitantul are la dispozitie 30 de zile, de la depunerea dosarului, pentru a raspunde la solicitarea de credit. Mai mult chiar, el se poate razgandi chiar si dupa semnarea contractului. Persoana are la dispozitie 14 zile calendaristice in care poate renunta la contractul de credit. Ea trebuie sa instiinteze banca in timp util dar nu este obligat sa mentioneze motivele care l-au facut sa se razgandeasca. Daca s-a utilizat o parte din credit, clientul trebuie sa achite suma in termen de 30 de zile de la data notificarii, inclusiv dobanda aferenta. La cerere, debitorul poate primi gratuit, un extras de cont sub forma unui grafic de rambursare. Daca sotul sau sotia celui care a luat bani cu imprumut de la banca se afla in somaj, a suferit o diminuare salariala sau este in concediu de boala o perioada mai lunga de timp, dobanda penalizatoare nu poate depasi 2% din valoarea standard.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns