Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarul Vasile Dorinel Alb solicita o subunitate SMURD la Somcuta Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

El spune ca in aceasta zona sunt foarte multe solicitari de urgenta

[slideshow id=3764]

In capitala Chioarului, la Primaria orasului :omcuta Mare, a avut loc sedinta operativa pe tema “Situatii de urgenta in caz de inundatii”, in cadrul operatiunii Somes 2010. Scopul intalnirii a fost verificarea modului de functionare a fluxului informational hidrometeorologic pentru avertizarea si alarmarea populatiei, a modului de angrenare a structurilor care gestioneaza situatiile de urgenta provocate de inundatii.

Au participat prefectul judetului, Sandu Pocol, Stelian Ivascu de la Serviciul de Gospodarirea Apelor, Otilia Lefter, consilier superior in Ministerul Mediului si Padurilor, Ionita Sarb, din partea ISU Maramures, Mircea Bodea si reprezentantii primariei locale. Discutiile libere au fost purtate pe marginea masurilor de siguranta in cazul situatiilor de urgenta prin supravegherea zonelor de risc, solutionarea imediata a problemelor ivite, pe constientizarea lucrarilor de aparare, pe implementarea directivelor impotriva poluarii apelor, ca si eliberarea hartilor de risc.

Mari dificultati mai ales in Maramuresul Istoric

S-a mentionat ca programului trebuie finalizat pana la finele lui decembrie. prin Hotarare Guvernamentala. “Traim intr-o perioada cu multiple si rapide schimbari climatice globale la nivel mondial. Ca urmare, am avut mari dificultati in Maramuresul Istoric, in zona raului Viseu, la Rona de Sus, pe care le-am rezolvat, spre multumirea localnicilor. Eu cred ca intotdeauna prefectul trebuie sa fie in fruntea celor care se implica in asemenea situatii. Am o contributie substantiala, alaturi de toti primarii judetului, care sunt, in acelasi timp, si presedinti ai comitetelor ISU locale”, a mentionat Sandu Pocol, prefectul judetului Maramures.

Pe principalele rauri se vor monta statii hidrometrice automate

Otilia Lefter, consilier superior in Ministerul Mediului si Padurilor, dupa ce a luat la cunostinta problemele deosebite cu care se confrunta (in mod repetat), autoritatile locale in cazul inundatiilor, a declarat: “Sigur ca aici la dumneavostra sunt necesare ample lucrari pe majoritatea cursurilor de ape. Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca nu se pot face minuni peste noapte, mai ales in conditiile actuale, de profunda criza financiara. Dar, vom veni in ajutorul maramuresenilor prin continuarea implementarii unui proiect prin care se monteaza pe cursurile de apa statii hidrometrice automate. Acestea inregistreaza automat debitele, temperatura pentru situatii de gheturi sau in cazul poluarilor accidentale. Informatiile inregistrate ajung imediat la Sistemul de Gospodarire a Apelor, la ISU Maramures si apoi in fiecare localitate in parte. Populatia ce poate fi afectata, este atentionata intr-un timp record de pericolele care o pasc. Am montat deja o statie la Ulmeni, pe Somes, dar vom contiua procesul pe toate raurile importante din Maramures. Este un mare pas inainte. Vom continua sa monitorizam modul de colaborare al autoritatilor locale in situatii de urgenta, pentru reducerea la minimum a pagubelor si cresterea gradului de siguranta a cetatenilor”. Prefectul Pocol a spus ca la ora actuala, cele mai expuse localitati la inundatii sunt Rona de Sus si Valenii :omcutei. El a reamintit situatia din luna mai de la Rona de Sus cand intr-o jumatate de ora au cazut 80 l/mp de precipitatii.

Se face apel la implicarea cetatenilor

In discutiile purtate s-a facut apel la mobilizarea tuturor cetatenilor zonei la actiunile de prevenire a inundatiilor prin salubrizarea cursurilor de ape, a rigolelor, gandindu-se o solutionare pentru siguranta situatituatilor de calamitate. “Suntem pregatiti pentru astfel de situatii, colaboram eficient cu toate autoritatiile. Au fost situatii dificile pe Valea Viseului, am initiat un program de urgenta pe zona Targu Lapus printr-un proiect ce are in vedere avertizarea cetatenilor asupra vremii prin sms”, a afirmat Ionita Sirb, rerezentantul ISU.

Pe de alta parte, primarul Vasile Dorinel Alb solicita de urgenta prefectului Sandu Pocol, infiintarea la Somcuta Mare a unei subunitati SMURD, avand in vedere numarul mare de solicitari de urgenta in aceasta zona a judetului.  In final primarul a multumit autoritatilor judetene pentru alegerea orasului Somcuta Mare ca loc de desfasurare a unei activitati de o asemenea importanta pentru chioreni.

Dorin Al. Cosmuta

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns