Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Colegii mei din Parlament trebuie sa stie realitatile de aici

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In Maramuresul meu drag au avut loc nu demult – in aprilie si mai – trei evenimente de o duritate incredibila. Nu o singura data ci de trei ori la rand, din adancurile abandonate ale Minei Ilba, in perimetrul Purcaret Inferior, a erupt apa de mina, aducand la suprafata in cantitati neasteptate, suvoaie pline de namol, care s-au revarsat in toate directiile, atacand nemilos tot ce le-a stat in cale-sosele, gospodarii ale cetatenilor, fantani. Daca la scara nationala rasuna ecourile unor astfel de intamplari, in plan teritorial, consecintele lor au dimensiuni catastrofale. Am fost de fata la ultima dintre aceste razbunari ale naturii la adresa unor oameni care nu meritau acest blestem. Am vazut cu ochii mei apa, asemeni unei reptile pofticioase sa distruga, pornind catre locuinte, catre caile de acces dintre localnici, catre izvoarele facute sa potoleasca setea zilnica dar transformate de aceasta data in posibila sursa de otrava. Groaznica imagine! Salut reactia rapida a autoritatilor locale, carora li s-au asociat reprezentantul organelor de resort de la Bucuresti. De remarcat rapiditatea cu care au fost aprobate primele masuri, insemnand contractul pentru elaborarea documentatiei tehnice menita sa asigure punerea in siguranta a zonei, ca si alocarea de urgenta a unei prime transe de masuri financiare. Jos palaria! Dar, Doamnelor si domnilor deputati, oamenii izbiti de nevoi au nevoie de masuri asiguratorii pe termen mediu ori lung, de siguranta zilei de maine. Este motivul pentru care, cu permisiunea dv, imi ingadui sa avansez de la aceasta tribuna unele consideratii legate de nefericitele evenimente de la mina Ilba, loc geografic pentru mine de neuitat, unde mi-am consumat candva ani buni de tinerete inginereasca, mai intai ca sef de sector si ulterior ca inginer sef . Ma veti intelege de ce o data in plus, cerebral si sentimental, vibrez alaturi de acesti oameni, rezonez cu gandurile si trairile lor. Cele intamplate in primavara la Mina Ilba se afla in atentia si grija autoritatilor de resort si nu imi e felu sa imi adjudec nici atributii si nici merite ce nu imi apartin. Dar ma aflu la aceasta tribuna si doresc sa fac cunoscute doua puncte de vedere:

Oricat de mult ne-ar fi luat prin surprindere si oricat de greu s-ar dovedi demersul reparator, el trebuie privit, dupa parerea mea ca o necesitate de extrema urgenta in tot ceea ce inseamna: prospectiv, managerial, financiar. Inclin sa afirm parafrazand o cunoscuta sintagma, cu riscul de a fi tratata drept nepotrivita, dar eu cred in ea, nici un efort nu poate fi apreciat drept prea mare cand e vorba de soarta oamenilor, de nevoile lor.

Spre cunostinta dumneavoastră, va informez ca am adresat domnului ministru Adriean Videanu un memoriu care cuprinde aprecieri referitoare la ceea ce s-a intreprins si ce este pe cale sa se intample. Cuvantul de ordine, dupa opinia mea, ramane clar< Proiectul automat vazand punerea in siguranta a zonei trebuie finalizat in acest an!  ~n zona minei Ilba s-a produs dupa regulile acceptate, o catastrofa ecologica. Apreciind cele interprinse pana in prezent, pozitia si competenta factorilor  de specialitate in sfera ecologica, sunt indemnat sa solicit Ministerului Mediului demersuri adecvate de natura sa mentina interesul pentru activitatile de conservare, inchidere a minelor si reconstructia ecologica a zonelor afectate de activitatea miniera in corelatie stricta cu protectia mediului inconjurator, in mod deosebit, avand de grija preintampinarea unor eventuale reactii si sanctiuni din partea forurilor europene de resort. Mentionez ca m-am adresat in legatura cu aceste aspecte domnului ministru Borbely Laszlo, persoana desemnata de Guvern sa consemneze intreg complexul de probleme in domeniu.

Nicolae Bud

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns