Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zeci de taximetristi baimareni au blocat sedinta Consiliului Local

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ei se impotrivesc proiectului de hotarare ce prevde ca de la 1 iulie caroseria tuturor taxiurilor sa aiba obligatoriu si in totalitate culoarea alba

[slideshow id=3807]

Sedinta cu scantei la Consiliul Local Baia Mare, dupa ce alesii PNL si UDMR s-au impotrivit amanarii unui proiect de hotarare care viza activitatea de taximetrie pe teritoriul municipiului. Sedinta, care s-a desfasurat fara probleme pana la discutarea respectivului proiect, a devenit dintr-o data deosebit de tensionata. Pe timpul desfasurarii sedintei, in sala au fost vreo 15-20 de taximetristi, dar dupa votul consilierilor liberali si udemeristi, s-au adunat in jur de 50-60, vociferand si amenitandu-i pe alesi.

Misiunea lui Vasile Vlasin, presedinte de sedinta, nu a fost deloc usoara. Proiectul de hotarare propus spre discutare stipula ca de la 1 iulie, caroseria tuturor autovehiculelor autorizate sa efectueze transportul in regim de taxi, va avea obligatoriu si in totalitate culoarea alba. Fac exceptie de la aceasta prevedere autovehiculele care au culorea caroseriei integral galbena, in acest caz ele vor fi inlocuite pe cale naturala, pe masura ce vor fi scoase din uz. Un alt punct al proiectului prevede ca de la 1 septembrie 2010, Primaria sa permita inlocuirea autovehiculelor autorizate pentru regim de taxi numai cu cele care au caroseria integral de culoare alba. Trebuie sa facem precizarea ca se incearca de trei sau de patru ani introducerea unei reglementari in acest domeniu. Dar, la protestele taximetristilor si, mai ales, pe “fundalul” electoral, luarea unei decizii ferme a fost mereu amanata. Subiectul a fost readus in actualitate ieri, intr-un moment cum nu se poate mai neinspirat. Consilierii care au initiat acest proiect de hotarare dovedesc ca habar nu au de realitatea acestor zile, fiind operati de simt si fler politic. Pentru ca altfel nu poate fi explicata o astfel de initativa acum, cand strabatem poate cea mai grea perioada din ultimii 20 de ani. Salariile scad, TVA creste, impozitele se majoreaza, oamenii raman pe drumuri si consilierii nostri pun bete-n roate unei activitati liberale in care sunt angrenate peste 800 de persoane. Sefii de partide ar trebui sa-si mai verifice din cand in cand subalternii, pentru ca prin asemenea prestatii dauneaza grav imaginii formatiunilor.

Vopsirea unei caroserii costa pana la 1.500 lei

Taximetristii au profitat din nou de lipsa de fermitate a consilierilor, de ambiguitatea si nehotararea de care au dat dovada de-a lungul timpului. Sa  nu uitam ca aceeasi consilieri au votat un proiect de hotarare prin care toate caroseriile trebuiau vopsite in culoarea galbena. Apoi au amanat de mai multe ori data intrarii in vigoare a deciziei. Apoi au schimbat culoarea, trecand la cea alba. Normal ca reprezentantii taximetristilor n-au uitat sa le reaminteasca alesilor greutatile cu care se confrunta< drumuri proaste care le distrug masinile, taxele din ce in ce mai mari, scumpirea continua a carburantilor, scaderea veniturilor populatiei si implicit a numarului de clienti. Si cate si mai cate, ca nimeni nu le stie pe astea mai bine decat taximetristi. O vopsire a caroseriei le-ar scoate din buzunar in jur de 1.200-1.500 lei. De unde, ca e criza, si clientii ocolesc statiile de taxi de parca ar fi in sens giratoriu. Taximetristii au trecut la proteste si au cerut amanarea datei de intrare in vigoare a hotararii. Numai ca alesii PNL si UDMR nu au fost de acord cu amanarea datei. Imediat incidentul a capatat conotatii politice, acuzele fiind pe buzele tuturor, indiferent de culoarea formatiunii. Consilierii PSD si PDL au inceput sa dea din umeri, aratand ca ei sunt minoritari , majoritatea fiind de cealalta parte. Pe acest fundal presedintele de sedinta a cerut o pauza de consultari. Perioada a fost folosita de consilieri pentru a le explica taximetristilor de ce trebuie sa supuna prevederilor respectivei HCL. Normal ca si-au racit gura in zadar. Dupa o jumatate de ora sedinta s-a reluat dar, surpriza, consilierii PNL si UDMR nu au revenit in sala Europa!

Deznodamantul il vom afla miercuri

Vasile Vlasin a propus varianta amanarii luarii deciziei si reluarea votului intr-o sedinta viitoare. El a argumentat ca in sala nu mai este cvorumul necesar si, oricum, nu este imposibil sa se ia o decizie sub presiunea zecilor de taximetristi. Mai ales ca numarul acestora aproape ca s-a dublat dupa ora 15. Ei au adus noi argumente in favoarea lor, fapt care a mai taiat din elanul celor care sustineau aplicarea imediata a hotararii. Unul dintre ele se refera la faptul ca o parte din autoturismele folosite la taximetrie sunt achizitionate in leasing. Ori, pana la achitarea integrala nu pot sa le vopseasca, acest lucru fiind stipulat in contractul cu furnizorul. Primarul interimar Istvan Ludescher le-a promis taximetristilor ca nu se vor aplica amenzi incepand de la 1 iulie pentru cei care nu s-au conformat HCL. In cele din urma s-a ajuns la un compromis. Miercuri, 30 iunie, incepand cu ora 12, Consiliul Local se va intalni pentru a lua o decizie in aceasta problema. Cum se spune ca noaptea e un sfetnic bun, sa speram ca astazi alesii vor adopta o hotarare inteleapta, care se multumeasca (cel putin temporar) pe toata lumea. Pana la urma, zau ca nu intelegem de ce se manifesta atata graba intr-o chestiune care nici nu strica, nici nu repara mare lucru. Daca nu s-a rezolvat in patru ani, nu mai poate astepta cateva luni?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns