Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Daca este adevarat ca se va micsora cota unica inseamna ca PD-L avea un plan ascuns atunci cand majora TVA. Aici este vorba de ceva mai mult decat o simpla retusare de imagine. Se poate admite ca avem de-a face cu o echipa manageriala care gandeste pe termen lung, care vede si dincolo de varful nasului.
Din capul locului ne indoim ca ideea vine de la seful guvernului. Lui Traian Basescu probabil ca ii va fi trecut prin cap sa contrabalanseze majorarile, dar se poate aprecia ca ideea micsorarii cotei unice vine din zona mediului de afaceri.
In 2005 cota unica a fost motorasul care a urnit lucrurile. Economia a inceput sa duduie pana aproape ca a explodat. Guvernatorul BNR atragea atentia asupra cunsumului excesiv. Primul ministru imbatat de cresterea economica fara precedent majora salariile si pensiile, dar incuraja si investitiile. Este drept ca nu intotdeauna dupa criterii strict economice. S-a construit mult si in mare parte inutil. De pilda s-au refacut scoli care acum se inchid din lipsa de elevi.
Cota unica a fost o momeala si pentru investitorii straini. Taxele si impozitele mici atrag ca un magnet banii din alte tari. Daca nu ar fi venit criza inca doi-trei ani probabil ca investitiile straine din Romania s-ar fi dublat.
Traian Basescu insusi s-a legat in campania electorala ca de un colac de salvare de cota unica. Este drept ca a promis si ca nu va majora TVA-ul, dar asta este deja o poveste de domeniul trecutului.
Aceeasi cota unica i-a adunat la un loc pe liderii PNL si PSD, desi social – democratii sunt adeptii impozitarii progresive. Printre sustinatorii luarii mai mult de la bogati decat de la saraci se evidentiaza Ion Iliescu. Fostul presedinte nu se dezminte. El, sarac si cinstit, nu s-a impacat niciodata cu gandul ca unii au mai mult, altii mai putin.
Dar se pare ca nici Traian Basescu nu este foarte departe de parerea ca impozitele trebuie sa fie suportate in functie de venituri. O zi intreaga a vorbit la radio presedintele numai de impozite, taxe si responsabilitati. Tot trebuie impozitat. Toti sunt responsabili de situatia din tara, toti cei 22 de milioane de cetateni. Basescu ramane la parerea ca pensiile trebuiau impozitate, nu trebuia majorat TVA-ul.
Pozitia presedintelui Basescu nu stim daca vine in completarea propunerii PD-L de reducere a cotei unice de la 16 la 10%. Nu stim nici daca PD-L este de acord cu impozitarea a tot ce misca in tara. Interesanta este si opinia deputatului Ioan Oltean care deplange faptul ca partidul portocaliu ramane fara locomotiva.
Declaratiile legate de impozite si taxe nu mai contenesc. Tot ieri Radu Berceanu spunea ca circulatia pe autostrada ar trebui taxate cu 3 euro pe kilometru. Noroc ca nu avem autostrazi.
Puse una peste alta, evenimentele din ultimele zile ii obliga pe democrat – liberali sa iasa din letargie. Constatam ca au decis sa iasa in prima faza de-a valma. E cumva un atac prin invaluire?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns