Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prefectul Pocol este nemultumit de modul in care actioneaza primarii in situatii de urgenta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Valoarea pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase au fost calculate la suma de 119.000 lei

[slideshow id=3793]

Precipitatiile abundente, asociate cu intensificari de vant, care au luat aspect de vijelie, caderile de grinda si descarcarile electrice au afectat retelele de distributie a energiei electrice in mai multe localitati din judetul Maramures. Au fost produse avarii la retelele si instalatiile din Targu Lapus, Coroieni, Vima Mica, Baia Mare, Boiu Mare, Dumbravita, Somcuta Mare, Cupseni, Suciu de Sus, Grosi, Lapus, Remeti, Sarasau, Sighetu Marmatiei, Stramtura, Viseu de Jos, Leordina si Bistra. Valoarea pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase au fost calculate la suma de 119.000 lei. Echipele de interventie ale societatii de distribuire actioneaza pentru remedierea deficientelor si refacerea instalatiilor si retelelor electrice afectate.

La solicitarea prefectului Sandu Pocol, ofiteri ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au verificat in perioada avertizarii hidrometeorologice de cod portocaliu modul in care se efectueaza permanenta la sediile primariilor din judet. Astfel, la primariile din Oncesti, Barsana, Stramtura, Sighetu Marmatiei, Giulesti, Rozavlea, Sacel, Botiza, Satulung, Somcuta Mare, Valea Chioarului, Grosi, Sacalaseni, Coltau, Recea, Tautii Magheraus, ofiterii au constatat existenta permanentei, in afara orelor de program, personele desemnate cunosteau atributiile pe care le aveau. De asemenea, primarii acelor localitati au anuntat populatia despre instituirea codului portocaliu si aveau pregatit personalul si materialele de interventie in cazul producerii unei situatii de urgenta. Nu aceeasi situatie a fost constatata la primariile din Dragomiresti, Salsistea de Sus, Viseu de Jos, Leordina, Petrova, Miresu Mare, Boiu Mare si Cicarlau, unde in perioada verificarii nu au fost gasite persoanele care sa asigure permanenta si nu au putut fi aflate date in legatura cu aplicarea masurilor transmise, care sunt obligatorii conform legislatiei la instituirea codului portocaliu. Prefectul Pocol a spus in legatura cu acest aspect< “Avem si deficiente din pacate. Nu toti primarii in calitatea lor de presedinti ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta au inteles obligativitatea luarii masurilor care se impun in astfel de situatii. Persoana desemnata sa asigure permanenta trebuie sa primeasca de la noi informatiile si sa le transmita primarului pentru ca acesta sa aiba timpul necesar sa intervina operativ in sprijinul populatiei”.

Localitati din Maramuresul Istoric au fost afectate de ploile torentiale

Ploile torentiale care au cazut luni seara si in cursul noptii spre marti in localitatea Bistra au contribuit la formarea de torenti de pe versanti care au transportat materiale aluvionale si au blocat mai multe podete. In albia raului Viseu a fost construit un dig provizoriu pentru a seca terenul si a se putea executa o lucrare hidrotehnica. Dar, debitul raului a crescut, iar cursul Viseului a fost deviat de acest dig catre o punte pietonala pe care a distrus-o. S-au inregistrat precipitatii in cantitate de 14-15 l/mp pe versantii din comuna Stramtura. Suvoaiele de apa au inundat mai multe beciuri, au colmatat podete si au intrat in 15 gospodarii. Pompierii militari au intervenit cu o autospeciala si a evacuat apa din subsoluri si au deblocat podetele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Cart