Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Joi reincepe actiunea de ridicare a cailor infestati de anemie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Operatiunea se desfasoara in Poienile de Sub Munte si zona Codrului

[slideshow id=3951]

Directia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures, cordonatoarea campaniei de eradicare a Anemiei Infectioase Ecvine, reia operatiunea de ridicarea spre abatorizare a cailor infestati. Astfel, dupa cum ne-a informat directorul executiv adjunct al institutiei, Vasile Pop, primele ridicari se vor face joi si vineri, 15 si 16 iulie, din Poienile de Sub Munte si zona Codrului.

Crescatorii de cabaline anemopozitive ridicate si sacrificate in unitati autorizate sanitar-veterinar au constatat in aceasta luna ca platile se desfasoara conform graficului. Astfel, din 1 iulie au demarat formalitatile necesare, iar incepand cu 5 iulie crescatorii care si-au predat caii au avut banii pe carduri. Pana acum s-au ridicat 585 de cai, iar platile s-au efectuat pentru primii 575 de cai ridicati. Pentru restul de 15 cai predati mai tarziu ordinele de finantare sunt pregatite si se vor efectua platile. La nivel de judet, mai trebuie ridicati 122 de cai, actiune care se va finaliza in doua saptamani.

Apel catre crescatori

Probleme pentru indepartarea focarului de anemie infectioase vor fi doar din cauza proprietarilor celor 128 cai anemopozitivi care sunt in gospodarii si ar trebui sacrificati. Din pacate, oamenii au refuzat sa-i predea, invocand diverse motive, insa care pe parcurs s-au rezolvat. Pentru acestia, conducerea DSVSA transmite rugamintea sa-i informeze pe medicii veterinari de la Circumscriptia Sanitar-Veterinara Locala despre intentia de a preda cabalinele in vederea eradicarii rapida a focarelor. De asemenea, trebuie stabilita si ziua in care se va putea face aceasta operatiune. In caz contrar vor fi aplicate masurile de sanctiune aflate in vigoare. Oamenii nu au de ce sa se impotriveasca, pentru ca despagubirea se face la 21 de zile dupa ce animalul a fost ridicat. Banii au ajuns in judet, numai ca trebuie facute formalitatile pentru a ajunge in conturile celor in cauza.

Echipe formate din reprezentanti ai DSVSA (medicul zonal), MADR (consilier OARZ), Unitatii Locale de Decizie, primarii localitatilor si MAI (seful de post) au evaluat animalele la pretul pietei. Proprietarul a predat apoi cabalina pe baza de borderou, iar abatorul a achitat contravaloarea carnii, a pielii si a organelor cu dispozitie de plata. Diferenta pana la suma evaluata a fost asigurata din bugetul statului prin intermediul DSVSA.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns