Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Valea Vaserului a rasunat in acordurile muzicii simfonice de calitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sute de turisti au asistat la concertul sustinut in Statia Paltin de un cvartet de coarde

[slideshow id=3994]

Frumoasa si salbatica vale a Vaserului, cea despre care Vasile Coman Varzaru, administratorul firmei care o exploateaza turistic, sustinea in urma cu cateva saptamani ca reprezinta deja un brand pentru Maramures si Romania, a fost gazda unei manifestari surprinzatoare, de exceptie. Aici a avut loc, in noaptea de vineri spre sambata, un concert simfonic sustinut de Cvartetul de Coarde Classis al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, o premiera in istoria acestor locuri, un eveniment pe care multi dintre noi nici macar nu ni-l puteam inchipui macar.

Concertul s-a desfasurat pe o scena improvizata in Statia Paltin de pe calea ferata ingusta pe care circula mocanita, o alta minune de pe Valea Vaserului. La concertul simfonic din natura salbatica au tinut sa asiste cateva sute de turisti romani si straini, care au urcat mai bine de doua ore din Viseu de Sus cu trenul tras de mocanita, pana la Paltin. Cvartetul clujean a sustinut un recital de exceptie, cu un repertoriu din care nu au lipsit lucrari celebre ale lui Brahms, Mozart, Beethoven, Strauss, muzica populara ungureasca si romaneasca. Muzica a rasunat pe Valea Vaserului, acolo unde nu exista curent electric si nici alte “binefaceri” ale lumii moderne, care au reusit sa-l instraineze pe om de natura.

Valsuri vieneze la lumina tortelor si lumanarilor

Turistii prezenti au fost deosebit de incantati de evenimentul la care au avut ocazia sa participe. Multi dintre ei au venit pentru prima data pe Vaser.

“Este o provocare pe care sunt fericit ca am acceptat-o. Asa ceva cred ca se poate vedea doar o data in viata. Pentru ca nu-i la indemana oricui sa vina zeci de kilometri pe o vale de o salbaticie impresionanta, cu peisaje ireale desprinse parca din filmele SF, cu o locomotiva cu aburi care implineste imediat un secol de existenta, si apoi sa asisti la un concert simfonic. Incredibila a fost ideea celor care s-au gandit si au organizat asa ceva. Iti trebuie ceva imaginatie ca sa faci un concert simfonic intr-o padure, la mare distanta de orice urma de civilizatie”, ne-a spus Laurentiu Balta.

Cea care a gandit si a pus in scena fermecatoarea poveste este Ioana Coman. I-a cunoscut pe membrii cvartetului la o nunta in urma cu doi ani si a ramas in relatii bune cu ei. Apoi s-a gandit ca trebuie sa contribuie si ea cu ceva pentru a promova cu adevarat turismul de calitate. Asa ca i-a invitat sa cante in mijlocul padurii si muzicantii au acceptat imediat provocarea. “Pregatirile au durat aproape doua luni. Am incercat sa promovam eficient evenimentul pentru ca am tinut ca muzica sa fie audiata de un public avizat, ca sa nu spun de melomani. Totul a iesit ca la carte, oamenilor le-a placut ceea ce au vazut si auzit. E ceva sa dansezi valsuri vieneze intr-o padure virgina, la lumina tortelor si lumanarilor”, a spus Ioana.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns