Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarii care au preluat spitalele sunt dezinteresati de soarta acestora

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La sedinta Comisiei de Dialog Social au fost prezenti doar reprezentantii Primariei Baia Mare si primarul din Baia Sprie

[slideshow id=4004]

Problemele cu care se confrunta segmentul sanitar din Maramures au fost, luni, amplu dezbatute cu mai marii judetului, dar si cu sindicalistii si managerii unitatilor spitalicesti. Cu totii au cazut de acord ca nu se pune accent pe personalul medical care este obligat sa migreze in alte tari pentru a fi rasplatiti pe masura muncii depuse, in timp ce, pentru cei care raman, viitorul nu este deloc roz. Asta, pentru ca datoriile acumulate de spitale catre furnizorii de servicii medicale, dar si neacordarea sporurilor salariale nu pot fi stinse atat de usor.

Au fost prezenti prefectul Sandu Pocol, presedintele CJ, Mircea Man, dr. Alexandru Deac, presedinte-director CAS Maramures, dr. Vasile Bodnar, director DSP Maramures, precum si liderii de sindicat ai spitalelor si managerii acestora.

Numarul paturilor a fost redus haotic

Sindicalistii au fost interesati sa afle care sunt unitatile ce se vor inchide, dat fiind faptul ca mare parte a primariilor nu au cum sa le sustina, iar contractul incheiat pe servicii medicale inregistreaza restante inca din 2009. Un alt punct dezbatut a fost si reducerea paturilor sau inchiderea Sectiei de Interne de la Spitalul din Cavnic. Prefectul Sandu Pocol este dezamagit de primarii care au lipsit de la acest dialog social, pentru ca dau dovada ca nu ii intereseaza ce se intampla cu spitalele pe care le-au preluat. Au fost prezenti doar primarul Dorin Pasca din Baia Sprie si dr. Alexandru Ilies, reprezentant al Primariei Baia Mare. Mai mult, a ramas si dansul surprins sa afle ca de fapt decizia de reducere a paturilor a fost luata concomitent cu transferul unitatilor spitalicesti catre administratiile teritorial administrative. “De ce nu s-a facut totul logic. ~n primul rand trebuia sa fie transferate spitalele catre consiliile locale, dupa care sa se faca o evaluare, si abia dupa aceea managerii sa decida daca pot sau nu sa mentina numarul de paturi. Asa cred ca era corect, decizia finala sa apartina consiliilor locale”, a punctat Sandu Pocol. Mircea Ciocan a insinuat ca de fapt totul s-a decis pe criterii politice. “Am intrebat de nenumarate ori conducerea Directiei de Sanatate Publica Maramures cate paturi se reduc, pentru a putea discuta si a vedea ce se poate face. Acum este prea tarziu. Exista un acord FMI prin care s-a stabilit exact cate paturi trebuie sa ramana si s-a tras linie. Acum degeaba mai merg managerii impreuna cu primarii pe la Ministerul Sanatatii sa argumenteze ca au nevoie de paturi, pentru ca nu mai primesc avizele necesare”, a subliniat Mircea Ciocan, presedinte Sanitas Maramures. Sindicalistii s-au aratat nemultumiti de faptul ca, din pacate, contractele cu CAS Maramures ale spitalelor private nu au de suferit, ceea ce nu se poate spune despre spitalele de stat. “Uitati-va la Centrul din :omcuta Mare. Nu are nicio datorie si tot s-a ajuns la taierea numarului de paturi”, a mai spus si Ionica Pop, vicepresedinte Sanitas Maramures.

Situatia de la Spitalul Sighetu Marmatiei este dezastruoasa

Lucrurile s-au aprins mai tare in momentul in care s-au dezbatut datoriile salariale pe care unitatile le au fata de angajati. “La Spitalul din Sighetu Marmatiei situatia este dezastruoasa. Sunt datorii acumulate din 2007 nu numai fata de furnizorii de servicii medicale sau utilitati, ci si pentru angajati. Nu s-au mai acordat tichete de masa de 15 luni, al 13-lea salariu pe 2007, 2008, 2009. La Baia Sprie nu s-au mai acordat tichete de masa de 7 luni. La fel este si la Cavnic si Viseu de Sus. Doar Spitalul de Boli Infectioase si cel din :omcuta nu au restante”, a punctat Mircea Ciocan. “Am ajuns in situatia in care contractul cadru cu CAS Maramures sa nu acopere serviciile pe care noi le putem face. Banii se incaseaza pe serviciile medicale dar tot ce se depaseste, din lipsa de bani ramane nedecontat. De aici, managerii nu mai pot achita toate drepturile salariale ale angajatilor”, mai spune Ionica Pop. Dr. Viorica Chereches, managerul Spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, nu l-a lasat sa vorbeasca pe dr. Alexandru Deac, in momentul in care acesta a dorit sa treaca in revista restantele pe care le are CAS de achitat catre spitale din 2009. “Aveti restante la contractul incheiat pe anul 2010, asa ca nu putem sa discutam de cele acumulate in 2009”, a spus dr. Chereches. Disputele dintre cei doi l-au enervat la culme pe Sandu Pocol care a insistat sa fie lasate la o parte toate divergentele pentru a intelege exact ce este de facut, astfel incat adevaratele probleme din sistem sa fie rezolvate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns