Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DGA a furnizat informaţii în 90% din punerile sub acuzare pentru corupţie – proiect de raport CE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Peste 90% din punerile sub acuzare pentru fapte de corupţie de către parchetele de pe lângă tribunale şi curţile de apel sunt consecinţa informaţiilor furnizate de DGA, se arată în proiectul de raport al CE privind reforma justiţiei în România, obţinut de NewsIn.
Procentul mare al incriminărilor care implică participarea sa indică eficienţa cooperării dintre DGA şi procurori şi pare să reflecte specializarea DGA în ceea ce priveşte personalul şi logistica şi accentul exclusiv pe faptele de corupţie, afirmă proiectul de raport care va fi prezentat marţi spre aprobare Colegiului Comisarilor.
Activitatea MAI şi a DGA este analizată în cadrul obiectivului nr. 4 din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care se referă la prevenirea şi lupta împotriva corupţiei în special în cadrul administraţiei publice locale (aşa-numita “corupţie mică”).
Au fost depuse anumite eforturi pentru accelerarea măsurilor de prevenire în anumite sectoare, ca prim pas pentru a răspunde recomandării Comisiei din 22 iulie 2009, spune raportul. În cadrul MAI, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a dezvoltat o nouă metodologie care asigură cadrul pentru identificarea şi evaluarea riscurilor de corupţie. Ca o primă etapă în aplicarea acestei metodologii, au fost desemnaţi şi pregătiţi reprezentanţi din cadrul fiecărei structuri a MAI. DGA a derulat două campanii de creştere a conştientizării cu fonduri UE care se pare că au avut rezultate pozitive. În plus, DGA a continuat pregătirea preventivă pentru personalul MAI, inclusiv a personalului-ţintă, care ocupă funcţii cu risc crescut (cum ar fi poliţia rutieră); a semnat un protocol de cooperare cu Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice pentru instruirea personalului MAI care-şi desfăşoară activitatea în domeniul achiziţiilor publice, a continuat să distribuie materiale anticorupţie personalului MAI şi a pregătit materiale audio-vizuale transmise prin intermediul media.
Totuşi, în ciuda câtorva măsuri  măsuri suplimentare propuse, coordonarea îmbunătăţită nu pare, până în prezent, să se fi dezvoltat până la acea etapă de realizare a unei identificări a activităţilor vulnerabile sau a riscurilor de corupţie şi nici a acţiunilor de diminuare a acestora, este concluzia la care a ajuns CE.
În general, au fost întreprinse acţiuni individuale, dar lipseşte încă o evaluare completă a progreselor, iar impactul real rămâne neclar. Acest lucru face dificilă stabilirea ariei asupra căreia trebuie să se îndrepte eforturile pe viitor şi a măsurilor care într-adevăr funcţionează, atrage atenţia proiectul de raport.
În afară de MAI, informarea şi măsurile preventive în alte domenii de risc sunt mai limitate, dar sunt întreprinse anumite măsuri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns