Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anul acesta, la Spitalul Judetean s-au facut 30 implanturi de stimulatoare cardiace

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bolnavii sunt din Maramures, Zalau, Satu Mare si Hunedoara

[singlepic id=9833 w=320 h=240 float=]

Stimulatorul cardiac, denumit si peacemaker sau stimulator artificial, este un dispozitiv medical care emite impulsuri electrice, transmise prin electrozi ce sunt in contact cu muschii inimii, cu scopul de a regulariza bataile inimii. Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Consatntin Opris” din Baia Mare este renumit pentru a stfel de interventii. Una dintre cele mai obisnuite afectiuni care necesita un pacemaker este si bradicardia. Adica atunci cand frecventa cardiaca este prea joasa pentru a corespunde cerintelor organismului. Tulburarile de ritm cardiac sunt date de o diversitate de afectiuni precum defecte cardiace ereditare, diverse boli, angina sau cicatrice formate pe tesutul miocardic, ca urmare a unui infarct sau uneori cauzele sunt necunoscute. La unitatea spitaliceasca amintita, in acest an s-au implantat 30 de stimulatoare cardiace. Dupa cum sustine dr. Calin Pop, managerul Spitalului Judetean Baia Mare, pacientii au fost nu doar din Maramures, ci si din Zalau, Satu Mare si chiar si din Hunedoara. “Am avut doi pacienti din Hunedoara care au apelat la serviciile noastre pe acest segment. ~n general, media de varsta a bolnavilor care au recomandarea pentru peacemaker este de peste 65 de ani pentru ca aceste blocuri atrio-ventriculare se vad in general la varste mai inaintate. Am avut un pacient de 87 de ani, la acre i-am implantat un peacemaker in urma cu 3 ani. Este din Carei si anual vine la control. Spre marea noastra bucurie, acesta se simte bine si are o viata normala, lucru care este foarte important pentru fiecare dintre noi”, spune dr. Calin Pop.

Pentru acest an au fost aprobate 7 defibrilatoare electrice implantabile

Spitalul va incepe sa achizitioneze si defibrilatoare cardiace mai performante. Este vorba de asa numitul peacemaker bicameral care este mai scump. Acesta costa intre 1.000 si 1.200 de euro si de obicei sunt utilizate pentru persoanele  pana in 65 de ani. O alta veste buna este ca in acest an se continua implantarea defibrilatoarelor electrice. “Sunt prevazute 7 astfel de aparate. Costul unuia se ridica la 7.000 de euro. Toate sunt decontate de catre Ministerul Sanatatii prin Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru a beneficia de aceste defibrilatoare, pacientul are nevoie de recomandare de la medicul de specialitate dupa care, daca nu este in stare grava, se face o programare telefonica. Pentru pacientii care au nevoie de defibrilatoare electrice implantabile situatia este mai speciala avand in vedere ca ei sunt supravietuitori ai unor infarcte miocardice extrem de grave sau persoane care au forme severe de cardiomiopatie dilatativa, adica o inima extrem de marita, care sunt predispuse la tulburari de ritm ventricular din cauza carora viata le este in pericol. Acestia sunt cunoscuti si, din pacate, trebuie sa facem o selectie. Anul trecut am implantat 3 aparate, iar acum sunt 4 persoane care urmeaza sa fie operate. Aparatele au fost achizitionate deja, asa ca se va trece la implantarea lor. In multe parti ale lumii, asemenea implanturi se fac in scop preventiv. Dar la noi, pentru ca numarul este mic, il facem strict pentru acei pacienti care au avut acele tulburatii de ritm, si care au avut sansa de a fi resuscitati”, a punctat doctorul Pop.

Pacientii pot apela si la alte centre universitare, dar numarul defibrilatoarelor  electrice implantabile este limitat la nivel national, fiind aprobate aproximativ 150 de bucati. Asta avand in vedere costurile foarte ridicate. In cazul in care bolnavul isi permite poate achizitiona aparatul fiindu-i ulterior implantat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns