Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Uniunea Europeana a lansat un ghiseu electronic pentru acces la justitie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Portalul ofera informatii cu privire la asistenta judiciara, formarea juridica, organizarea de videoconferinte etc.

Problemele cetatenilor legate de justitie vor putea fi rezolvate mai usor pentru cei care acceseaza internetul. Uniunea Europeana a lansat portalul european e-justitie, un ghiseu electronic unic pentru acces la justitie in intreaga Uniune Europeana, ne-a informat Margareta Capalnean, coordonatorul Centrului Europe Direct Maramures. El poate fi consultat la adresa http<//e-justice.europa.eu/.

“Site-ul este in folosul cetatenilor, intreprinderilor, avocatilor si judecatorilor care doresc sa afle raspunsul la intrebari juridice cu implicatii transfrontaliere si stimuleaza intelegerea reciproca a diferitelor sisteme judiciare, contribuind la crearea unui spatiu unic al justitiei. Avand peste 12.000 de pagini, prima versiune pune la dispozitie informatii si linkuri cu privire la legislatiile si practicile din toate statele membre. Portalul ofera informatii cu privire la asistenta judiciara, formarea juridica, organizarea de videoconferinte, precum si linkuri catre bazele de date legislative, registrele online de insolventa si de cadastru. Peste 10 milioane de cetateni implicati in fiecare an in procese transfrontaliere au acum acces rapid la informatii in materie de justitie. De exemplu, un italian care calatoreste in Germania are nevoie de serviciile unui avocat, un intreprinzator francez doreste sa obtina o informatie din registrul de cadastru din Ungaria sau un judecator din Romania doreste sa obtina informatii cu privire la sistemul judiciar din Spania. in prezent, pentru a obtine aceste informatii este nevoie de saptamani. Raspunsurile la aceste intrebari, in 22 de limbi ale Uniunii Europene, vor fi disponibile printr-un singur click.

Cine sunt beneficiarii acestui site?

Cetatenii pot primi raspunsuri asupra modului in care functioneaza sistemele juridice ale celor 27 de state membre. “Pot obtine raspunsuri rapide atunci cand se confrunta cu evenimente precum divorturi, decese, litigii sau chiar cand se muta intr-o alta locuinta. De asemenea, pot sa gaseasca un practician in drept intr-o alta tara, pot sa obtina informatii cu privire la evitarea proceselor costisitoare, apeland la mediere, informatii cu privire la instanta competenta, legislatia aplicabila in anumite cazuri si conditiile in care pot beneficia de asistenta judiciara. De asemenea, avocatii, notarii si judecatorii pot avea acces la bazele de date legislative, isi pot contacta colegii prin intermediul retelelor judiciare si pot regasi informatii cu privire la formarea juridica. Tot aici se vor gasi linkuri catre registrele de insolventa si registrele funciare, precum si informatii cu privire la legislatiile aplicabile si procedurile transfrontaliere.

Mai mentionam ca este in derulare activitatea cu privire la Identificatorul european de jurisprudenta in vederea facilitarii accesului la jurisprudenta nationala si a UE in context transfrontalier. Comisia care administrează site-ul va continua sa lucreze indeaproape cu statele membre pentru a imbogati treptat continutul site-ului si a elabora noi functionalitati.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns