Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Complicele Guvernului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ultima evaluare făcută de Fondul Monetar Internaţional, ca şi întâlnirile acestuia cu opoziţia, au fost generatoare de controverse. FMI este pentru cea mai mare parte a populaţiei o instituţie ce foloseşte ca instrument de lucru un satâr prea ascuţit. Nu ne miră acest fapt dacă luăm la cunoştinţă cifrele pronunţate de conducerea delegaţiei de experţi ai FMI: 30.000 de angajaţi bugetari disponibilizaţi, concedierile următoare din învăţământ în luna septembrie, totalul de peste 70.000 de salariaţi aruncaţi în stradă până la sfârşitul acestui an. Această filozofie că este mult mai important bugetul statului decât bugetul omului obişnuit este contraproductivă din punctul de vedere al cetăţeanului. Îi vine greu omului să priceapă că el trebuie să se sacrifice, să accepte sărăcia pentru binele general aici find vorba de cel al statului. În acest bine general el nu are nicio încredere dacă nu se răsfrânge şi asupra existenţei lui. În mintea electoratului vinovaţi pentru crearea acestei stări sunt Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional.
Pe aceste premise s-au bazat şi Victor Ponta şi delegaţia liberală, la întâlnirea ei cu specialiştii FMI.
Un atac consistent, în nota ultimelor declaraţii, au dirijat liberalii spre PSD, vinovaţi şi ei de chemarea Fondului în perioada de guvernare comună cu PDL. Condamnabilă pentru Crin Antonescu a fost „decizia de a chema FMI-ul şi de a încheia acordul, aceea a avut şi are influenţă asupra românilor”. Este o încercare tipică de câştigare sau recâştigare a unui electoral indecis până mai ieri, dar în suferinţă acum de pe urma hotărârii de a împrumuta bani de la FMI. Aceaşi ţintă a avut-o şi întrebarea delegaţiei liberale de ce în anul 2009 FMI nu s-a preocupat de modul cum va acţiona guvernul PDL-PSD. De aici şi concluzia lor, emisă de îndată, că Fondul probabil a fost un agent electoral în aceea perioadă, lucrând pentru putere în schimbul banilor pe care românii urmau să-i plătească din buzunarele lor.
Victor Ponta a fost mult mai radical în afirmaţii, el refuzând o întâlnire cu specialiştii Fondului, dar adresându-se direct electoratului în suferinţă. În opinia sa, declarată public, FMI are o atitudine anormală, poate condamnabilă, în raporturile cu Guvernul şi cu România. Acestea pentru că girează măsurile aspre, antipopulare, ascunzând în acelaşi timp populaţiei adevărul despre economia ţării. Cu puţin timp în urmă, acelaşi lider social-democrat a susţinut aceaşi ipoteză, doar că i-a dat o notă mai acidă. A acuzat experţii Fondului Monetar Internaţional că sunt mincinoşi ascunzând cifrele economice reale, că servesc românilor somnifere şi că, deci, prin aceste fapte, sunt complici ai actualului guvern. Un analist spunea pe drept cuvânt că Victor Ponta ar fi trebuit să folosească prilejul unei întâlniri cu experţii Fondului pentru a le spune în faţă ceea ce gândeşte. Dar, desigur, pierdea locul de la o tribună mai eficientă pentru câştigarea unor procente electorale. Putem spune că opoziţia a fructificat la maximum şi starea economică precară a ţării, şi echilibristica poate nu tocmai inspirată a guvernului în situaţia dată, şi prezenţa Fondului. Şi, pe lângă acuzele devenite deja notorii, opoziţa a mai adăugat una: FMI este un complice al Guvernului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns