Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cântecul de lebădă al premierului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Peste o lună vom afla dacă intervenţia publică de sâmbătă, de la Iaşi, a premierului este sau nu un cântec de lebădă. Când se vor limpezi apele în luna septembrie, ne vom lămuri dacă primul-ministru Emil Boc, la Iaşi, şi-a făcut ultimul bilanţ al guvernării sale sau nu.
Luna septembrie este una dintre cele mai dificile pentru soarta cabinetului. PSD a anunţat că în cursul lunii viitoare va depune o moţiune de cenzură. Sâmbătă, Emil Boc a declarat că nu are emoţii, după cum nu a avut emoţii nici la celelalte moţiuni de cenzură. Poate că nu a avut emoţii, poate că nu l-au trecut fiorii pe şira spinării şi nu a văzut negru în faţa ochilor, dar chiar dacă şi-a păstrat cumpătul i s-a clătinat scaunul de premier. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în septembrie.
Teoretic, primul-ministru nu ar avea de ce să se teamă. Puterea are o majoritate parlamentară, e adevărat fragilă, dar este o majoritate. Forţele care îi pot zdruncina poziţia sunt şeful statului şi oarecum grupările politice din opoziţie.
Dar aici, în cadrul opoziţiei a dispărut consensul. Stimulaţi de rezultatele bune din sondajele de opinie, social-democraţii îşi regândesc strategiile şi speră ca în curând să guverneze singuri. Totul este în situaţia dată, a unei moţiuni de cenzură depusă în septembrie, dacă ei vor să acceadă la guvernare în această toamnă. Este greu de crezut. PDL mai are un drum de parcurs până în fundul prăpastiei, toboganul pe care alunecă este mai lung şi democrat-liberalii nu au ajuns la capătul lui. Cum liderii acestui partid au viclenia politică necesară chiar dacă Victor Ponta le este un coleg mai tânăr, ştiu prea bine că trebuie să aibă răbdare până la punctul când guvernul Boc şi PDL se compromit definitiv. Nu este un moment binevenit nici din cauza crizei economico-financiare, când orice formaţiune politică ajunsă la guvernare trezeşte aceleaşi sentimente ca şi PDL acum. PSD va depune moţiunea de cenzură promisă, în primul rând pentru că este un exerciţiu politic necesar pentru câştigarea unor puncte electorale cu bătaie lungă. O astfel de moţiune este un prilej de a spune răspicat alegătorilor că guvernul în exerciţiu este incompetent şi neputincios, fără idei salutare, fără măsuri utile pentru ieşirea din criză. Când lucrurile merg prost, de altfel, orice măsură ce nu aduce o îmbunătăţire rapidă, vizibilă, este considerată la fel de proastă.
PSD va alege o altă cale. Dată fiind situaţia actuală din România, tot ceea ce se întâmplă în continuare este în favoarea sa. Cel mai bun agent electoral al social-democraţilor este în prezent guvernul Emil Boc. A-l destitui, înseamnă a înlătura din funcţie cea mai profitabilă maşină de propagandă a PSD.
Dar cel care va semna actul din septembrie, de demitere a guvernului Emil Boc va fi Traian Băsescu. Dacă el va socoti că acest executiv este unul perdant pentru PDL, că este o piatră de moară legată de gâtul partidului său de suflet, va dirija căderea de pe scena politică a acestui guvern. Analiştii politici ai momentului descifrează în structura PDL conturarea a două curente între care de pe acum pot fi detectate tensiuni. Una este a grupului BVB căruia i s-a alăturat şi Emil Boc, iar cealaltă a unor membri de partid mai tineri, mai neexperimentaţi dar care au girul preşedintelui Băsescu. Moţiunea de cenzură a PSD devine un excelent prilej pentru Traian Băsescu de a se dispensa de grupul BVB la care s-a adăugat recent şi Emil Boc. Demiterea guvernului nu este o problemă. Majoritatea fragilă se ve descompune când se va desfăşura momentul votului, pentru că o parte a acesteia va vota la îndemnul lui Traian Băsescu împotriva actualului exectiv.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns