Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A reintrat dihonia in PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Intre fostul si actualul lider PSD a izbucnit zilele trecute un conflict. Victor Ponta l-a atacat public pe Mircea Geoana. Putem fi siguri ca in particular intre cei doi politicieni vor fi avut loc certuri violente. Faptul ca disensiunile au iesit la suprafata este o dovada certa ca unul dintre ei trebuie sa-si ia zborul din cuibul tot mai marisor al PSD. Geoana simte ca Ponta vrea sa-l schimbe din functia de presedinte al Senatului, pe motiv ca in trecut toate deciziile majore in PSD erau dictate dinafara, veneau de la moguli.
Acuzatia este foarte grava. Acelasi lucru il spunea si Traian Basescu despre contracandidatul sau. De altfel lovitura de gratie i-a venit candidatului PSD la prezidentiale in urma intalnirii sale cu Vantu, chiar in preziua intalnirii televizate.  Naivitate sau era intr-adevar Mircea Geoana o marioneta? Poate si una si alta. Decizia sa de a intra la guvernare dupa alegerile prezidentiale a fost o greseala. Cineva l-a pacalit. Sau i-a fortat mana? Victor Ponta lasa sa se inteleaga ca predecesorul sau era santajabil. Se subintelege ca este in continuare santajabil. Deci trebuie schimbat din inalta functie de presedinte al Senatului, omul numarul doi in stat.  In caz de suspendare, el il inlocuieste pe presedinte. Lucrurile se leaga. Inseamna ca se lucreaza la o noua suspendare.
Dar schimbarea guvernului Boc este posibila si fara suspendarea lui Basescu. Daca isi strange randurile, opozitia poate forma o majoritate. Ne mai trebuie doar 20 de tradatori, spune cu umor Adrian Nastase. Acestia pot proveni din PD, precum si din UNPR. Cine ar putea fi desemnat premier? Raspunsul il da Mircea Geoana: daca tot vor sa-l schimbe din functia de presedinte al Senatului, cel mai indicat ar fi sa-l numeasca pe el prim-ministru. Si asta nu este o gluma. Asa gandeste fostul presedinte PSD. El are in continuare o parere foarte buna despre el insusi. O problema are Victor Ponta. El a intrat intr-o “criza de crestere”. Este, in acelasi timp, nerecunoscator. In “era Geoana“ toata familia Sarbu, socrul lui Victor, a primit functii. El si socrul au fost facuti ministri, iar sotia sa Daciana Sarbu a ajuns euoparlamentar, cu 7.000 de euro pe luna.
Cam la nivelul acesta este dialogul dintre doi politicieni considerati de prima marime. Oricare dintre ei ar putea ajunge prim-ministru, poate si presedintele Romaniei, in 2014. E trist.
Care este reactia partidului? Pesedistii cunosc, fara indoiala, starea de spirit din interior dupa schimbarea conducerii. Noua echipa a inlaturat usor-usor apropiatii fostului presedinte. Mai mult decat atat, Adrian Nastase este tinut la respect. Ponta se pare ca nu se complace in postura de marioneta, nici a tatalui spiritual Nastase, nici a bunicului ideologic Iliescu. Nu doar in interiorul PSD s-au petrecut schimbari, ci s-a modificat si politica de aliante externe. Relatia cu PNL a inceput sa se raceasca. Azi nimeni nu mai este sigur ca PSD ar putea face o buna echipa cu PNL. Ambele partide sunt afectate de “criza de crestere”, oglindita in sondaje. Social-democratii au urcat, fara niciun efort, la 38-40%, spre nemultumirea liberalilor care au crescut doar cu cateva procente, cu toate ca au un discurs mai dur la adresa puterii.
Ce urmeaza? Ponta i-a dat un ultimatum lui Geoana, aparent nemeritat. Totusi, in toamna PSD intra in Congres. Nu au loc alegeri. Se modifica statutul. E vorba despre cata putere i se va da presedintelui si ce ramane pentru ceilalti. Cu Nastase, presedinte al Consiliului National, poate avea un conflict de acelasi gen. Va spulbera junele Ponta vechea garda a PSD, intinerind partidul brusc, cu vreo 20 de ani?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns