Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vineri dimineata s-a produs un incendiu de proportii in cartierul tiganilor de pe Craica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pompierii militari au intervenit cu patru autospeciale si au reusit sa stinga focul dupa doua ore

[slideshow id=4309]

La omul sarac, nici boii nu trag. Zicala se adevereste in cazul tiganilor care traiesc in cocioabele construite ilegal in zona paraului Craica, pe un teren ce apartine domeniului public. Pe langa ca stau cum stau, in conditii tribale, specifice erei primitive, mai au parte si de alte necazuri. Incendiul izbucnit vineri dimineta, in jurul orei 7, a diminuat numarul cocioabelor, a provocat panica printre locatari pentru ca, dupa cum sunt amplasate si din ce materiale sunt construite, totul se putea preface in scrum.

De data asta au avut noroc, dar nu se stie ce se va intampla in viitor. Vestile rele pentru cei de pe Craica nu se opresc aici. Mircea Dolha a fost repus in functia de viceprimar si pare mai decis ca niciodata sa rezolve problema tiganilor de pe Craica. A reiesit acest lucru din discutiile pe care Dolha le-a avut cu baimarenii ce locuiesc in zona cartierului Vasile Alecsandri. Principalul motiv pentru care baimarenii ii cer sa revina urgent la primarie este materializarea proiectului de stramutare a tiganilor de pe Craica. Fie ca vrea, fie ca nu vrea, Dolha este perceput ca omul care poate sa reintroduca normalitatea in cel mai mare cartier baimarean. Cei care si-au pierdut locuintele in urma incendiului de vineri nu si le mai pot reconstrui in vechea locatie. Mai mult ca sigur ei vor fi printre primii tigani mutati in zona fostului combinat metalurgic Cuprom. Toti cei care locuiesc pe Craica au primit ultimatum si trebuie sa paraseasca zona. Cei care pot face dovada ca au domiciliul in Baia Mare vor primi locuinte sociale sau teren in zona special amenajata pentru a-si constui locuinte cu ajutorul primariei. Ceilalti vor trebui sa paraseasca Baia Mare. Daca nu isi vor demola singuri cocioabele, o va face primaria, pe cheltuiala ei.

Cauza incendiului nu a fost stabilita

Incendiul a izbucnit aproape simultan la toate casele. Inca nu se stie cu exactitate cum si de la ce a pornit focul. In cateva minute fumul provocat de arderea a tot felul de materiale a acoperit zona, vizibilitatea fiind foarte redusa. Cei prezenti nu au putut sa intervina din cauza flacarilor si a fumului. A fost alertat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care a trimis imediat la fata locului patru autospeciale si o ambulanta SMURD. Din fericire, personalul medical nu a avut pentru ce sa intervina. Casele au ars ca o torta. Interventia prompta a pompierilor a diminuat efectele pentru ca, asa cum spuneam mai sus, exista pericolul real ca focul sa cuprinda tot cartierul. Cornel Babut, purtator de cuvant al ISU Maramures: “Au ars cinci locuinte si cinci anexe. Pompierii militari au localizat incendiul dupa care au trecut la stingerea focarelor. A fost o munca dificila, care s-a intins pe durata a doua ore. Suntem bucurosi ca nu avem niciun fel de victime. In urma incendiului a fost demarata o ancheta pentru a stabili cauzele si imprejurarile in care s-a produs. Se iau in calcul toate variantele posibile, de la un scurt-circuit, la o flacara deschisa sau altceva”. Pagubele sunt mari, chiar daca in cocioabele respective nu au locuit oameni avuti. De bine de rau, fiecare a avut aparatura electrocasnica, televizoare, mobilier, haine. Acum au ramas fara nimic, doar cu hainele de pe ei. O situatie disperata, dar previzibila. In astfel de locatii ilegale asemenea evenimente pot avea loc in orice moment. Incendiul de vineri vine sa confirme inca o data necesitatea desfiintarii cartierului improvizat de pe Craica, un focar de infectie pentru toti cetatenii si o sursa de nenorociri pentru cei care taiesc acolo.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns