Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Istvan Ludescher si Dumitru Matei s-au contrat pe tema unor proiecte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consilierul i-a reprosat primarului interimar ca anuleaza prea usor munca unei comisii care a lucrat in timp ce el se afla in concediu

[slideshow id=4388]

Cu toate ca au fost neplaceri si tensiuni, marti a avut loc una dintre cele mai linistite sedinte ale Consiliului Local din acest an. Alesii municipali au cazut de acord in multe dintre proiectele discutate pe ordinea de zi, insa cele mai aprig discutate au fost rezolvate de viceprimarul cu atributii de primar interimar, Istvan Ludescher, care le-a retras rand pe rand pentru a fi reanalizate mai atent in comisiile de specialitate.

Acest lucru l-a suparat pe consilierul social democrat Dumitru Matei, care l-a “intepat” pe primarul Ludescher, spunand ca e usor sa anuleze munca unei comisii, in timp ce el se afla in concediu in strainatate. Proiectul de hotarare care a incins atmosfera intre cei doi facea referire la, reducerea pretului de productie al energiei termice pentru  populatie de la 264,81 lei/Gcal ( inclusiv TVA) la 238,27 lei/Gcal (inclusiv TVA), incepand cu data de 1 septembrie.

Ludescher vrea sa taie subventia pentru incalzirea termica

Tot de la aceasta data reducerea pretului de productie al energiei termice pentru agenti economici si institutii s-ar reduce de la 222,53 lei/Gcal (fara TVA) la 192,15 lei/Gcal (fara TVA), iar pretul de 155,44 lei/Gcal (inclusiv TVA) urmand a fi pret local de facturare pentru energia termica furnizata populatiei din municipiul Baia Mare prin microcentralele de bloc cu functionare pe gaz metan, exploatate de SPAPLU. Proiectul de hotarare mai prevedea reducerea compensatiei unitare pentru combustibil acordata de la bugetul de stat pentru energia termica furnizata  populatiei de la 80,16 lei/Gcal (inclusiv TVA) la 58,83 lei/Gcal (inclusiv TVA), reprezentand 32,6 % din valoarea combustibilului utilizat. Toate acestea ar fi fost agreate de executiv, numai ca primarul interimar, Istvan Ludescher, ar fi dorit sa se renunte la subventia de la bugetul local pentru energia termica furnizata populatiei. Baimarenii trebuiau sa primeasca din bugetul local suma de 24 lei /Gcal ( inclusiv TVA ), reprezentand 10 % din tarif.

Baia Mare concesioneaza terenuri la preturi foarte mici

Consilierul Matei spune ca aceasta subventie reprezinta circa 120.000 de lei, iar statul ar mai fi alocat peste 300.000 de lei. “Ce se intampla daca acum le spuneti ca se reduc subventiile, in conditiile in care acesti oameni sunt si cu probleme sociale evidente. Ar trebui sa dam subventie pana anul viitor in luna martie, intre timp oamenii avand la dispozitie timp suficient sa se decida ce vor face si ce sursa vor folosi pentru a-si incalzi locuintele si avea apa calda la robinet”, spune consilierul Matei. Cu toate ca si-a insusit recomandarile consilierului Matei, primarul Ludescher nu a renuntat la idee si a retras proiectul cu pricina de pe ordinea de zi. Alte proiecte de hotarare retrase de primarul Ludescher vizau concesionarile de teren, o parte dintre consilierii locali si executivul local neajungand la un acord in privinta pretului, consilierul Vasile Vlasin, spunand ca tarifele stabilite de legislativ de cativa zeci de bani pe mp sunt derizorii, si mult prea mici cu realitatea pietii. Desi la astfel de proiecte, Vlasin a incercat sa ridice redeventa anuala pe care ar fi trebuit sa o plateasca persoana concesionar, majoritatea colegilor lui nu au fost de acord. Astfel, s-au ivit discutii la nesfarsit, iar cum astfel de proiecte au fost cu zecile pe ordinea de zi, Ludescher le-a retras pe cele care au starnit controverse.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns