Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mihai Dancus a lansat o carte despre obiceiuri din viata omului din Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Romanul este structurat pe sapte capitole

[slideshow id=4421]

Sala de conferinte a Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare a gazduit lansarea de carte a scriitorului maramuresean dr. Mihai Dancus. Este vorba despre volumul “Obiceiuri din viata omului in Maramures I Nasterea si copilaria”. Prezenti la eveniment au fost prieteni ai autorului, scriitori si Teodor Ardelean, directorul bibliotecii si in acelasi timp moderatorul evenimentului. Despre insemnatatea manifestarii, dar si despre romanul amintit au vorbit Ioan Prodan, Teodor Ardelean si Ioan Cuceu, directorul Institutului “Arhiva de folclor a Academiei Romane” din Cluj.

Cartea a fost tiparita de Editura Dacia din Cluj-Napoca si cuprinde un numar de 429 de pagini. Romanul este structurat pe 7 capitole, astfel< capitolul I – “Conditionarea geografica si istorica”, II – “Cadrul etnografic”, III – “Casa si gospodaria taraneasca”, IV- “Obiceiurile”, V- “Obiceiuri in legatura cu nasterea”, VI-a “Copilaria mica si mare”, VII – “Texte folclorice”.

Ioan Cuceu< “Lucrarea lui Mihai Dancus trebuie privita ca o prima parte dintro monografie a ritualurilor traditionale din Maramures, zona etnografica cea mai asiduu cercetata, dar ramasa inca un veritabil rezervor viu de informatie etnologica si antropologica. Prin noua sa lucrare, autorul face un prim pas, ocupandu-se de ritualurile nasterii si botezului si de cele de integrare spirituala, de jucariile si jocurile copiilor.

Mihai Dancus< “Ne-am propus aceasta lucrare deoarece Maramuresul este una dintre putinele zone ale tarii care mai pastra pana nu demult traditii, documente si vestigii valoroase in toate privintele< folclorice, etnografice, arheologice si istorice, socio-culturale etc”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Expozitii de toamna

Asculta acest articol Galeriile de Arta ale UAP, Asociatia Plasticienilor de pe langa Centrul de Promovare si Conservare a Artei