Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu: Am lăsat PDL să decidă miniştrii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara că ar fi avut posibilitatea să colaboreze cu premierul pentru a găsi înlocuitori miniştrilor remaniaţi,preferând însă să lase această responsabilitate PDL, şi a apreciat că soluţia de a aduce numai parlamentari în Guvern este bună în perioadă de criză.

Întrebat, la postul public de televiunie dacă a avut în vedere schimbarea unor miniştri din Guvern sau depunerea mandatului Executivului, şeful statului a subliniat că a avut în vedere o remaniere a Guvernului, care intrase într-o anumită inerţie. Băsescu a arătat că remanierea făcută de premier a adus oameni hotărâţi să se implice, chiar dacă nu este vorba de personalităţi cunoscute.

Întrebat dacă ar fi ales alte persoane pentru a ocupa posturile miniştrilor remaniaţi, Băsescu a precizat că ar fi avut posibilitatea să colaboreze cu premierul în găsirea unor oameni, dar a preferat să lase această responsabilitate principalului partid de guvernare. “Am preferat însă să las decizia PDL în utilizarea propriilor resurse, aşa cum le are. Cred că aşa este corect, sunt partid de guvernământ, să-şi asume integral responsabilitatea guvernării”, a explicat şeful statului, citat de Newsin.

“Cred că soluţia de a aduce numai parlamentari în Guvern este o soluţie bună pentru că responsabilitatea este politică. Sub nivelul politic trebuie să fie tehnocraţi. Crizele nu se trec cu tehnicieni, ci cu politicieni care îşi asumă, spre exemplu, să reducă salariile cu 25%, să spună: <avem cheltuieli sociale prea mari, trebuie să găsim formule să le mai reducem>. Cei care îşi pot asuma lucrurile astea sunt numai politicienii îi perioadă de criză”, a mai precizat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să demonteze şi ideea existenţei unor grupuri în PDL care şi-ar fi reglat conturile cu prilejul remanierii. “Puteţi să mă credeţi că eu cunosc destul de bine acest partid, poveştile cu grupurile din interiorul PDL, cu grupul lupilor tineri, cu grupul Elena Udrea, cu grupul oamenilor lui Băsescu sunt poveşti. Sunt oameni mai vechi sau mai noi în PDL, oameni mai obişnuiţi sau mai puţin obişnuiţi cu disciplina de partid. Asta da, dar de aici până la a construi grupuri, vă spun cu siguranţă că nu există grupuri în interiorul PDL”, a subliniat Traian Băsescu.

În contextul în care moderatoarea emisiunii la care participa a adus vorba despre evaluarea miniştrilor pe care premierul o promisese înaintea remanierii, Băsescu a arătat că evaluarea s-a făcut în interorul partidului, în urma acestei analize hotărându-se ce miniştri trebuie să plece. “În ce ţară democratică aţi văzut dvs. un rechizitoriu făcut unui ministru la remaniere? Unui ministru la remaniere i se mulţumeşte şi pleacă. Evaluarea a fost făcută de PDL în interior. PDL are responsabilitatea de a fi principal partid de guvernare şi au făcut analiza în interior, au stabilit remanierea a şase miniştri, eu nu i-am împiedicat”, a spus el. Cât despre completarea primei liste de remaniere elaborate de primul-ministru, care conţinea numele a trei miniştri, cu încă trei membri ai Cabinetului, Băsescu a spus că nu a fost vorba despre o negociere între tabere, ci de o analiză mai atentă a partidului.

El a recunoscut şi că are o părere bună despre fostul ministru al Agriculturii, a cărui activitate este de apreciat, opinând că remanierea acestuia a avut probabil ca motiv faptul că, tehnicrat fiind, nu a ştiut să ofere suficiente explicaţii publice ale actelor sale. “Părerea mea despre fostul ministru al Agriculturii este o părere bună. Este problema PDL, dacă l-a schimbat sau nu.  Poate că trebuia mai multă explicaţie publică pe care ministrul, fiind un tehnocrat nu a putut să o dea. Poate a fost un considerent, dar din punct de vedere al apropierii intereselor agricultorilor de finanţarea de la Bruxelles cred că ministrul Dumitru a fost bun”, a spus el.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns