Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Faguri, prajituri, alifii, tincturi si chiar tuica la Targul de Miere de la Sighet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La editia din acest an au participat zece producatori din municipiu, Bocicoiu Mare si Sieu

[slideshow id=4502]

De Ziua Apicultorului, Asociatia crescatorilor de albine “Apisigmar” a organizat, la Sighetu-Marmatiei, editia a doua a Targului Mierii de Albine, eveniment la care au participat zece producatori agricoli din municipiu, satele comunei Bocicoiu Mare si din Sieu. Standurile au fost incarcate cu borcane de miere chihlimbarie, faguri, ceara de albine expusa in forme artistice, prajituri, sucuri, tincturi, alifii, hidromel si chiar tuica, toate preparate pe baza de miere si propolis.

Targul a fost deschis, dupa traditie, de primarul Eugenia Godja, Ioan Ardelean-Prucu – presedintele asociatiei “Apisigmar” si dr. Gheorghe Dobre – presedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania. Acesta a sosit la Sighet sa onoreze asociatia care, in doar cativa ani, a reusit sa creasca de la 17 membri la aproximativ 300, cu un numar de peste zece mii de familii de albine.

Se intentioneaza trecerea la apicultura ecologica

Apicultura si mierea maramureseana a fost celebra secole de-a randul in intreaga Europa< marturie stau numeroasele documente care fac referire la butoaiele cu miere transportate cu pluta in josul Tisei, miere care ajungea la curtile regale si imperiale. Apoi, maramuresenii se pot mandri ca una dintre primele carti de specialitate, care a fost scrisa cu peste 150 de ani in urma de parintele Anderco din Borsa. Si speram ca, in curand, mierea maramureseana va deveni din nou cunoscuta prin calitatile sale care o deosebesc de cele din alte regiuni ale Europei si, mai ales, datorita faptului ca albinarii locali se straduiesc sa devina producatori ecologici  de “miere bio”, adica folosesc doar produse naturale la medicatia necesara albinelor, pentru stupi aleg zone cat mai departe de agentii poluanti si se ingrijesc ca stupii sa nu contina produse chimice nici macar in vopseaua cu care sunt date.

Deocamdata, in cadrul asociatiei, certificat de apicultor ecologic cu “miere bio” a dobandit doar un singur producator, Petru Tivadar, din cartierul Sugau, dar, din cate am aflat, marea majoritate a membrilor asociatiei au depus actele necesare certificarii.

Producatorii si-au exprimat dorinta de a organiza targuri lunare

Ca si la editia anterioara, Targul de Miere s-a dovedit un succes< aproape fiecare vizitator a plecat acasa fie cu cate un borcan de miere, fie preparate medicinale sau un borcan de fructe de padure si exotice conservate in miere, asta si datorita faptului ca albinarii au lasat de la ei si au oferit produsele ceva mai ieftin.

“Scopul unui asemenea eveniment nu este neaparat vanzarea produselor, ci, mai degraba, readucerea mierii de albine in atentia si, mai ales, pe masa publicului. Nu e cazul sa dam cifre, dar, in comparatie cu populatia altor tari europene, noi suntem pe locurile codase la consumul de miere pe cap de locuitor. Ori mierea inseamna energie si un plus de sanatate”, ne-a spus dr. Gheorghe Dobre care, dand glas colegilor apicultori, si-a exprimat dorinta de a organiza periodic asemenea targuri, nu numai o data pe an.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

La un pas de remaniere

Asculta acest articol Remaniere. Un cuvant-cheie care apare in momente de maxima tensiune politica si sociala. Doi dintre apropiatii presedintelui