Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sighetenii si conducerea SC Vital SA se afla pe picior de razboi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Povestea preluarii serviciului de furnizare a apei potabile de catre operatorul baimarean e veche de aproape zece ani

[slideshow id=4552]

A fost odata ca niciodata un proiect privind reabilitarea retelelor de distribuire a apei potabile in mai multe orase din judet, proiect botezat “Mara” ce face parte din programul SAMTID (Dezvoltarea infrastructurii in orasele mici si mijlocii – faza II”, din cadrul programului PHARE 2003), derulat prin Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, finantat 50% prin contributie locala, Guvernul Romaniei, USAID si un imprumut greu de la Banca Europeana de Dezvoltare, cu garantii guvernamentale.

Pe scurt, povestea proiectului “Mara” suna ca un cantecel pentru copii de gradinita: in 2001 a fost initiat, in 2002 analizat, a fost lansat in 2003, pus pe tusa in 2004, a provocat scandaluri in 2005, a demarat in 2006, in 2007 s-a impotmolit, in 2008 a ajuns in pom si cu tevile sub copaci si, dupa doi ani de liniste aparenta, in 2010 provoaca tensiuni insurmontabile intre operatorul unic SC Vital SA si populatia municipiului Sighetu-Marmatiei. Pentru adulti, povestea proiectului “Mara” arata cam asa< pentru a beneficia de aceasta investitie, Primaria Sighet, alaturi de cele din Baia Sprie, Borsa, Seini, Targu Lapus si Viseu de Sus au semnat un parteneriat numit ADIL, adica Asociatia pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale. Pana aici, toate bune si frumoase< cuvantari, felicitari, strangeri de maini, batai pe umar, etc. Apoi, au inceput problemele< Consiliul Local Sighet ar fi dorit ca SC Acaterm SA sa fie desemnat operator unic ceea ce, partial din motive legale, partial din alte ratiuni, nu s-a putut. Pana la urma a fost impus SC Vital SA din Baia Mare care, spre deosebire de SC Acaterm SA avea licentele necesare. Apoi, la presiuni “de sus” (ca sa nu folosesc cuvantul “santaj”, macar ca ar fi mai potrivit), in proiect au fost cceptate si localitatile Tautii Magheraus si Somcuta Mare, procentele de coparticipare si de lucrari au fost refacute de cateva ori ca la sfarsit, din cei 37 km de retea cat ar fi trebuit schimbate la Sighet (din cei peste 54 km pe care orasul le are), cota municipiului a fost redusa initial la 27 km, apoi la 24,6 km si 22 km ca pana la urma sa ajunga sa fie schimbate doar 11,4 km. E drept ca intre timp a scazut si suma de cofinantare, dar nu procentual cu lungimea retelei. Consilierii locali sigheteni s-au opus cat s-au opus dar, pana la urma, dupa o serie de scandaluri si babilonii, au cedat la santaj (consilierul Ministerului Administratiei de atunci, Iuliu Pacurariu a amenintat ca va taia Sighetul de la fondurile de coeziune si postaderare!) iar lucrarile au inceput cu chiu cu vai in anul 2006 si, dupa cateva amanari, au fost terminate doi ani mai tarziu.

Societatile Acaterm si Vital n-au sprijinit organizarea asociatiilor de proprietari

Cu toate ca stiau bine ca schimbarea operatorului si implicit a sistemului de plata la consumul de apa potabila se impiedica de faptul ca Sighetu-Marmatiei este unul dintre putinele orase din tara care nu au organizate asociatii de proprietari, in toti acesti ani de derulare a proiectului “Mara”, niciunul dintre cei doi operatori – SC Acaterm SA si SC Vital SA – nu a facut un pas pentru schimbarea situatiei. Ba mai mult, cand un SRL a incercat sa faca ceva pentru organizarea numitelor asociatii, administratorii celor doua societati au blocat intentia, afirmand public ca nu e nevoie de asociatii< un reprezentant desemnat al propietarilor e suficient! ~n consecinta, atat demersurile SRL-ului cat si ale mass-mediei au fost sortite esecului. ~n prezent, dintre cele peste 8.400 de apartamente din municipiu, doar aproximativ 200 fiind constituite intr-o forma asociativa.

In loc de rezolvare amiabila, amenintari si promisiuni desarte

Ajuns in ceasul al 12-lea, adica la preluarea serviciului de apa, SC Vital SA s-a trezit in fata unei probleme pe care, indiferent cat de stapan pe situatie se arata, habar n-are cum s-o rezolve: plata apei la consumatorii blocurilor din municipiu. Pana la preluarea serviciului de catre SC Vital SA, sighetenii achitau consumul de apa conform apometrelor din apartamente si, in pofida a cativa rau-platnici (nu putini), treaba functiona. Ori la preluare, noul operator a anuntat ca, incepand cu 1 august, consumul se va plati in conformitate cu cel inregistrat de apometrul montat la intrarea in fiecare bloc, consum care va fi repartizat tinandu-se seama de numarul de persoane (declarat pe propria raspundere) din fiecare apartament. Anuntul a atras reactia violenta a sighetenilor care s-au si vazut platind datoriile celor rau-platnici si a pierderilor pe retea. Societatea Vital SA a reactionat si ea, in felul ei: a organizat cateva intalniri cu “blocatarii” (scuzati licenta) si a organizat conferinte de presa in care a amenintat cu sistarea furnizarii apei potabile incercand sa indulceasca situatia cu zaharelul unui proiect de finantare Europeana prin Programul Operational Sectorial de Mediu in care, municipiului Sighetu-Marmatiei ii sunt alocate aproximativ 20 milioane de euro pentru reabilitarea a 20 km si respectiv, extinderea infrastructurii existente cu alti peste 20 km de retea, “aplicatie aflata spre aprobare la Ministerul Mediului” dupa cum noteaza website-ul societatii (www.vitalmm.ro) unde mai scrie ca: “SC Vital SA se arata deschisa pentru orice varianta posibila rezultata prin negocieri cu utilizatorii, atata timp cat acestea se vor incadra in prevederile legale”. Pana in prezent, singura “varianta posibila” este refuzul societatii de a accepta banii celor care doresc sa-si achite consumul inregistrat de apometrele individuale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns