Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Voiculescu îi adresează preşedintelui 10 întrebări incomode

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dan Voiculescu îi transmite preşedintelui că parlamentarii nu sunt interesaţi de discursul “demagogic” pe care îl pregăteşte pentru marţi şi îi cere în schimb să răspundă sincer la 10 întrebări precum ar gestiona o pensie de 700 de lei sau dacă primeşte de la servicii înregistrări despre Opoziţie.

“Domnule Preşedinte, vă pregătiţi să prezentaţi un mesaj Parlamentului referitor la realizările dumneavoastră. Efortul este inutil. Întreaga naţiune se confruntă zilnic cu aceste <realizări>”, spune Voiculescu, într-o declaraţie politică.

El prezintă apoi câteva cifre reprezentând bilanţul mandatului lui Traian Băsescu: peste 90% dintre români cred că România merge într-o direcţie greşită, peste 10% este nivelul real al şomajului, peste 8% reprezintă inflaţia prognozată pentru anul în curs, în perioada 2009-2010 peste 150.000 de firme au fost închise, cu peste 15% s-a prăbuşit economia naţionale în ultimii doi ani, cu  25% au fost reduse salariilor bugetarilor, cu peste 10%  a scăzut valoarea reală a pensiilor ca efect al inflaţiei înregistrate în 2009 şi 2010. De asemenea, Voiculescu susţine că 1600 de şcoli şi peste 150 de spitale au fost închise. Peste 20 miliarde de euro reprezintă nivelul economiei subterane conform evaluările oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, iar 87 de miliarde de euro este datoria externă a României, mai susţine el. De asemenea, liderul fondator al PC îi reproşează preşedintelui că există zero cazuri semnificative de corupţie sancţionate prin sentinţe definitive şi irevocabile.

“Aşadar, domnule preşedinte, vă cunoaştem bine realizările. Ştim, veţi încerca noi diversiuni, veţi propune noi proiecte, veţi inventa noi duşmani ai poporului şi vă veţi plânge că lucrurile nu merg din cauza opoziţiei, a presei, a climei şi a crizei mondiale. Nu ne interesează demagogia dumneavoastră. Nu mai păcăliţi pe nimeni”, adaugă Voiculescu, cerându-i să răspundă punctual la mai multe întrebări.

“Cum distribuiţi suma de 800 de lei – salariul unui profesor debutant/medic – pentru supravieţuirea unei familii formate din doi adulţi şi doi copii (chirie, întreţinere, hrană, îmbrăcăminte)? Cum distribuiţi suma de 700 de lei – pensia medie – pentru supravieţuirea unui pensionar (întreţinere, hrană, medicamente, îmbrăcăminte). Susţineţi impozitarea pensiilor sub 1000 de lei, indiferent care sunt consecinţele sociale ale acestei măsuri? Care sunt măsurile de relansare economică (nu de austeritate) promovate de Guvernul pe care îl susţineţi deschis şi care a fost efectul concret al acestor măsuri?”, îl întreabă Voiculescu pe şeful statului.

Senatorul îl mai chestionează pe Băsescu dacă atunci când a anunţat şi susţinut măsurile de reducere a pensiilor şi salariilor “plasându-se în conflict direct cu societatea românească” nu a încălcat articolul 80 din Constituţie care îi conferă rolul de „mediator între stat şi societate” şi dacă, sprijinind explicit PDL şi prin implicarea directă în deciziile interne ale acestui partid, nu a încălcat articolul 84 din Constituţie care prevede că „în timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată”.

O altă întrebare la care Voiculescu aşteaptă un răspuns este dacă Băsescu nu încalcă flagrant libertatea de exprimare consacrată de art.30 din Constituţie ”prin atacurile constante îndreptate exclusiv împotriva instituţiilor de presă care îl critică”.

La final, senatorul conservator menţionează alte întrebări incomode. ”De câte ori aţi discutat cu Procurorul General şi Procurorul şef al DNA de la începutul acestui an? De câte ori aţi discutat cu şefii serviciilor secrete din România de la începutul acestui an? Aţi primit înregistrări ale unor convorbiri private purtate de politicieni din Opoziţie?”, îl mai chestionează el pe Băsescu.

“Domnule Preşedinte, după atâţia ani de minciuni, este foarte necesar şi un exerciţiu de sinceritate”, conchide Voiculescu, citat de Newsin.

Preşedintele Băsescu se va adresa marţi Parlamentului pe teme de politică internă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns