Mircea si Monica vor avea stand la Targul Produselor Traditionale si Ecologice
[slideshow id=4573]
Din cauza timpului capricios din aceasta vara, productia pomicola, legumicola si agricola a avut mult de suferit. Gospodarii se plang de recoltele mici de prune, struguri si legume. Cu toate acestea, maramuresenii, oameni harnici si gospodari, isi valorifica si putinele recolte.
Tanara familie Monica si Mircea Firisar este gata sa aprovizioneze piata baimareana cu traditionalul must natural de mere de Seini (produs atestat), must de struguri (din soiuri autohtone), legume. Pe langa acestea, din acest an vor scoate pe piata taitei de casa, coltunasi cu magiun de prune si poame uscate (prune si mere). Oferta tinerilor a cunoscut un succes mare in toamna trecuta, in Baia Mare, la Targul Produselor Traditionale), taraba lor fiind permanent vizitata de cei interesati. La sfarsitul saptamanii, in cadrul Sarbatorii Castanelor, in Piata Revolutiei, familia seineana va avea stand la Targul Produselor Traditionale si Ecologice, organizat de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures.
Demonstratie tehnica de obtinere a mustului
Mircea si Monica Firisar s-au gandit sa organizeze o demonstratie a tehnicii de obtinere a mustului de struguri la o presa mica, fireste cu degustarea de rigoare. Se vor face degustari si pentru coltunasii preparati la Seini in dimineata zilei de sambata, precum si a compotului de prune uscate. Documentatia pentru atestarea ca produse traditionale a taiteilor de casa, coltunasilor cu magiun si a poamelor uscate este aproape finalizata.
“Am construit un uscator de fructe traditional, unde se face foc cu lemne, iar fructele sunt uscate pe “lese” confectionate din lemn si nuiele de alun. Ramanem consecventi metodei traditionale de obtinere a mustului, fara conservanti, zahar sau adaosuri, indiferent daca este din struguri sau din mere”, ne-a spus Mircea Firisar.
Fii primul care comentează