Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mircea Ursache a fost ales presedinte al PSD Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Victor Ponta a condus cu destula dificultate Conferinta Judeteana

[slideshow id=4614]

Presedintele PSD cunoaste foarte bine (poate mai bine decat ar trebui) organizatia maramureseana. A spus acest lucru chiar Victor Ponta de mai multe ori in cursul zilei de sambata. Din aceasta cauza a venit pregatit pentru orice situatie. Pentru asta, inainte de a merge la locul de desfasurare a Conferintei Judetene, a preferat sa priveasca cateva minute partida de rugby dintre CSM Stiinta Baia Mare si Dinamo Bucuresti, semifinala actualei editii de campionat. Apoi, pentru a se familiariza cu multimea, a dat o tura prin Piata Revolutiei, unde se afla in plina desfasurare targul mesterilor populari si al producatorilor traditionali de produse agro-alimentare. Cunoscutul mester popular Vasile Susca i-a dat in dar o masca traditionala, “ca sa-i poata speria pe toti dusmanii din politica romaneasca”.

In fata Casei de Cultura a fost asteptat de o multime de oameni, dar si de un banner impozant cu chipul lui Dorin Buda, unul dintre cei doi candidati inscrisi in cursa pentru functia de presedinte al filialei. Nu stim daca bannerul pe care scria “PSD Maramures are om competent. Votati Dorin Buda, omul nostru!” l-a indispus pe Victor Ponta, mai ales ca alaturi de el se afla Mircea Ursache, celalalt candidat. Imediat liderul PSD s-a confruntat cu “realitatile” social-democratiei maramuresene.

Un grup de peste 50 de membri ai PSD Baia Mare l-au inconjurat, cerandu-i sa fie lasati sa participe la conferinta pentru ca, in conformitate cu statutul partidului, au calitatea de delegati. Printre persoanele nemultumite, tinute de bodyguarzii gonflabili la usa salii de spectacole, se aflau nume cunoscute din PSD< Augusta Mos (fost deputat), Gabriela Hofer (fost consilier municipal), Rodica Bolos (unul dintre principalii sponsori locali ai PSD), dar si omul de afaceri turc, Eryaz Salih, membru al organizatiei Baia Mare. Ponta a fost pus in postura de a rezolva o prima problema inca inainte de a intra in sala de sedinta. Calm, stapan pe situatie, le-a spus nemultumitilor ca pot participa la sedinta, dar nu au drept de vot atata vreme cat nu figureaza pe listele oficiale de delegati. “Dizidentii” au fost lasati sa intre in sala, hotarati sa continue acolo protestele.

In sala au fost peste 700 de social-democrati

“Nu suntem comunisti, sa facem numai cum vreti voi. Va bateti joc de cea mai mare si mai puternica organizatie din filiala. Nu aveti dreptul sa va comportati asa”, au vociferat baimarenii nemultumiti de tratamentul la care au fost supusi, imediat dupa ce acordurile armonioase ale “Odei Bucuriei” s-au stins. A fost nevoie de interventia lui Mircea Dolha, presedintele PSD Baia Mare, care le-a spus turbulentilor< “Va rog sa va linistiti, sa nu mai deranjati sedinta. Avem cateva voturi, asta e, nu mai putem face nimic. Acesta nu-i un motiv sa ne facem de rusine in fata intregului judet”.

Victor Ponta a dorit si a reusit sa-si impuna vointa, spunandu-le celor peste 700 de oameni prezenti in sala< “Sunt de 11 ani in acest partid si stiu ca la Maramures conferintele de alegeri au fost mereu altfel, cu peripetii. Eu ii multumesc doamnei Eugenia Godja ca a reusit sa stapaneasca filiala si lui Ursache pentru ca a avut curaj sa se bage in asa ceva. Va anunt ca sunt pregatit pentru orice. Daca doriti sa fiti mai speciali decat alte organizatii, sa va puneti poalele-n cap, sa va spalati rufele in public, e treaba dumneavoastra, sunt pregatit si pentru asta. Daca vreti, puteti dovedi ca sunteti cu adevarat membri ai PSD, ca puteti sa va bateti pentru partid cu adversarii din afara lui, macar cu energia cu care va sfasiati in interiorul organizatiei. Eu as fi bucuros daca ati alege ultima varianta. Ar fi mai bine pentru toata lumea”.

Intre timp, comisia de validare a anuntat ca in sala sunt prezenti 639 de delegati din cei 722 care se afla pe liste, invitatii si cei care nu au calitatea de delegati neavand drept de vot.

Mesajul lui Radu Stef a fost primit cu aplauze

Au transmis mesaje de succes lucrarilor conferintei liderii filialelor judetene a PNL (Radu Stef), Partidul Conservator (Razvan Birisan) si PRM (Gavril Lazar). Radu Stef< “Daca in Romania de azi s-ar respecta democratia si legea, eu nu m-as fi aflat acum in fata dumneavoastra. Altcineva, mai indreptatit, trebuia sa va prezinte mesajul si salutul liberalilor maramureseni. Din pacate, lucrurile nu stau deloc bine in Romania pe partea democratiei si a respectarii legilor. Din aceasta cauza trebuie sa luptam impreuna pentru ca aceste doua locuri sa revina la locul lor. Acest popor a gresit prima data cand l-a ales pe actualul sef al statului, a gresit si a doua oara, dar nu-l putem considera vinovat. Noi, cei care facem politica, suntem raspunzatori. Am colaborat foarte bine pe plan local cu PSD, chiar si atunci cand nu ne-a legat niciun protocol. Avem datoria fata de acest popor sa colaboram sincer si onest si pe viitor pentru a reusi sa reinstalam legea, democratia si bunul simt in toate domeniile, inclusiv in cel politic”.

Discursul presedintelui interimar al PNL a fost rasplatit cu numeroase aplauze. S-au mai adresat participantilor Mircea Ursache, Eugenia Godja, Radu Moldovan (presedinte PSD Bistrita Nasaud), Remus Lapusan (presedinte PSD Cluj), Nicolae Banicioiu (presedinte TSD), senatorul Sorin Bota, Mircea Dolha, Dorin Buda, Anton Ardelean (primar Tautii Magheraus), Calin Matei (vicepresedinte al CJ Maramures).

Doar 14 baimareni in Consiliul Judetean

Noul Consiliu Judetean al PSD Maramures va avea 181 de membri. Componenta acestuia a fost votata prin vot direct, mai ales ca nu s-a permis sa se vina cu alte propuneri din sala. Decizia a starnit nemultumirea lui Mircea Dolha< “Am in fata anuntul de convocare a conferintei aparut in presa locala. Nicaieri nu se spune ca propunerile pentru CJ se pot face doar pana vineri, la ora 12. Doar in cazul canditaturii la functia de presedinte exista aceasta regula. Domnule Ponta, imi exprim nemultumirea fata de modul in care a fost organizata conferinta, de discriminarea la care a fost supusa organizatia Baia Mare. Prima data a ramas fara 40 de delegati, iar acum vad ca va avea o reprezentare sub orice asteptari in CJ. Cea mai mare organizatie are doar 14 membri in principalul for de conducere a filialei! Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata. De la circa 50 de membri am ajuns la doar 14. Este strigator la cer, mai ales ca toate acestea se petrec sub ochii dumneavoastra”.

Mircea Ursache, avantajat din start

Nu mai insistam asupra celorlalte discursuri. Ca o remarca generala putem spune ca in totalitate acestea i-au fost favorabile candidatului Mircea Ursache.

Dorin Buda a avut un discurs incoerent, lipsit de continut si de mesaj, lucru surprinzator pentru un avocat de profesie. Si inca unul de succes. A razbit din discursul sau lipsa experientei politice, a rutinei cotidiene, capacitatea de a raspunde imediat provocarilor venite din partea adversarilor. L-au “laudat” toti vorbitorii, dar mesajul lor a fost clar in favoarea lui Ursache. A simtit nevoia sa intervina si Victor Ponta, care n-a uitat sa-i spuna lui Buda ca nu-l cunoaste personal, pana astazi a crezut ca este in continuare “subprefect al PDL”, reprosandu-i acestuia ca nu si-a prezentat demisia imediat ce PSD a iesit de la guvernare. O lovitura grea, venita pe finalul discutiilor, imposibil de contracarat, chiar daca Dorin Buda a facut eforturi considerabile in acest sens< “Am ramas subprefect la insistentele primarilor si organizatiei PSD Baia Mare, reprezentand cu cinste partidul in administratie. Nu sunt tradator!”. Oricum pentru el a fost o lectie deosebita, din care cu siguranta a avut ce invata. Pentru ca politica a fost, este si va ramane cu adevarat o mare curva.

Scorul a fost 423-166 in favoarea lui Ursache

Au fost tiparite buletinele de vot cu numele celor doi candidati. Intre timp, Victor Ponta a plecat spre Resita, iar delegatii au trecut la vot, primii fiind cei din localitatile mai indepartate de Baia Mare. Delegatii au fost constiinciosi, din cei 638 care aveau drept au votat 613. Au votat si au cam plecat catre case, astfel ca anuntarea rezultatelor s-a facut in fata unei sali aproape goale. A castigat Mircea Ursache cu 423 de voturi pentru, in vreme ce Dorin Buda a obtinut 166, iar 25 au fost declarate nule.

Cei doi s-au felicitat reciproc, castigatorul afirmand ca “azi nu a castigat Mircea Ursache, ci PSD Maramures”, aluzie clara la faptul ca, asa cum a declarat de nenumarate ori, va face totul pentru ca filiala sa devina unita, o familie din care sa se elimine definitiv luptele interne ce i-au cauzat multe rele si necazuri de-a lungul intregii sale istorii. E clar ca PSD incheie un capitol zbuciumat al existentei sale si incepe altul, ce se arata a fi sub auspicii mult mai bune. Sa speram, din perspectiva echilibrarii scenei politice locale, ca nu va rata si aceasta ocazie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Ut Unum Sint! (I)

Asculta acest articol Aparitia in 2006 la Editura Amadoros a volumului “Pelerin ortodox la Medjugorje”, autor ing. Aurel Hasnes-Ciurdariu, urmat