Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Judetul Maramures se afla pe ultimul loc din tara la criminalitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In acest an s-a redus numarul furturilor de si din auto, precum si al celor din buzunare si genti

[slideshow id=4636]

[slideshow id=4642]

Situatia operativa de pe teritoriul judetului Maramures s-a caracterizat in acest an prin reducerea numerica a furturilor de si din auto, precum si a celor din buzunare, genti si prin cresterea numerica a faptelor de mare violenta (omor, loviri cauzatoare de moarte, tentativa la omor), egal repartizate intre mediul urban si cel rural. Marea majoritate a faptelor de mare violenta s-au comis in urma unor conflicte spontane, pe fondul consumului de alcool, intre persoane aflate in aceeasi familie sau microcolective, astfel ca autorii au fost identificati in scurt timp, reusindu-se si probarea vinovatiei acestora.

In primele noua luni din acest an s-a reusit reducerea numarului evenimentelor rutiere grave, ca si a consecintelor acestora. Aceasta ca urmare a activitatilor preventiv educative realizate, cat si asigurarii unei prezente sporite in trafic a elementului politienesc (patrule auto intracomunale, echipaje dotate cu noua apratura video-radar, radare repartizate si la posturile comunale). S-a constatat o diversificare a infractionalitatii economico-financiare si accentuarea faptelor de evaziune fiscala. Totodata, au aparut ori s-au reactivat unele situatii si stari conflictuale legate in special de folosirea unor drumuri comunale de catre mijloacele de transport de mare tonaj, intentia de amplasare a unor depozite de colectare a deseurilor, intentia de amplasare a unor ferme de cresterea animalelor sau a altor obiective economice. Cu toate masurile luate, infractionalitatea sesizata este pe un trend crescator, atat la nivel national, cat si in judetul Maramures. Chiar daca, dupa volumul criminalitatii raportat la 100.000 locuitori, Maramuresul se afla pe ultimul loc pe tara la total infractiuni sesizate, in comparatie cu aceeasi perioada din 2009, avem un plus de 882 fapte. Cea mai semnificativa crestere este in mediul rural (+739), unde se inregistreaza numeroase plangeri pentru fapte de amenintare, distrugere, loviri si alte violente. Cercetarea acestor fapte, fara sa prezinte un pericol social deosebit, impune un mare volum de munca, in majoritatea cazurilor nefinalizat, pentru ca intervine retragerea plangerii si impacarea partilor. Este important de subliniat ca pe teritoriul judetului nu s-au produs fapte de mare violenta care sa ramana cu autori necunoscuti.

Au fost confiscate 56 arme si 228 kilograme explozivi

Ca urmare a actiunilor nationale derulate, vizand regimul armelor, munitiilor si materialelor explozive, efectivele specializate din IPJ Maramures au constatat un plus de 41, respectiv 141 infractiuni, fiind indisponibilizate 56 arme (49 neletale) si 228 kg explozivi. Similara este si situatia in domeniul substantelor toxice, fiind confiscate 150 kg astfel de substante, 37,4 kg mercur si peste 197 kg produse fitosanitare. In domeniile economico-finaciare s-a actionat cu preponderenta pentru combaterea faptelor de evaziune fiscala, un numar de 474 lucrari si cauze penale aflandu-se in lucru. La acest gen de fapte, dupa volumul criminalitatii, ne situam peste media pe tara. Politistii au obtinut rezultate pozitive in combaterea contrabandei si comercializarii ilicite a produselor de tutun, realizand si capturi importante de tigari. Similar s-a procedat in ceea ce priveste celelalte produse accizabile, confiscandu-se peste 50 kg de cafea si peste 6.000 litri alcool.

Se lucreaza cu un deficit de peste 100 de politisti

Eficienta dispozitivelor de ordine si siguranta publica este data si de faptul ca s-a asigurat o interventie optima la solicitarile formulate prin sistemul unic apeluri de urgenta (112), chiar daca in 4.455 cazuri din totalul de 8.414 fapte reclamate nu s-a confirmat sau apelul nu necesita urgenta. IPJ Maramures continua sa fie unul cu un numar de politisti raportat la 100.000 locuitori sub media pe tara, inregistrandu-se un deficit de peste 100 functii. Exista sperante ca deficitul ar putea fi redus in urmatorii doi ani avand in vedere ca in unitatile de invatamant ale MAI sunt un numar mai mare de elevi/studenti din judet, peste promotiile anterioare. Comisar sef de politie, Ionel Todoran, inspector sef adjunct al IPJ Maramures: “Continuam activitatile de pregatire pentru aderarea la Spatiul Schengen, care vizeaza latura teoretica si practica, precum si latura tehnica, in sensul ca, pana la finele anului, se va realiza interconectarea tuturor politiilor orasenesti si a majoritatii posturilor comunale la reteaua de voce-date a MAI. Compatibilizarea cu Sistemul Informatic Schengen este ultimul criteriu de indeplinit in vederea aderarii. Am convingerea ca generalizarea sistemului integrat de actiune, colaborarea cu toate institutiile deconcentrate cu atributii conexe muncii de politie, ne va permite imbunatatirea climatului de ordine si siguranta publica la nivelul judetului”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns