Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doua monede romane, descoperite in situl arheologic de la Bozanta Mica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sapaturile au mai scos la iveala obiecte ceramice si un cuptor pentru producerea painii

[slideshow id=4737]

Zilele trecute, arheologii maramureseni au prezentat descoperirile facute in Bozanta Mica. Acestea vin in urma sapaturilor facute in acesta vara in situl arheologic unde au fost descoperite numeroase obiecte si constructii din epoca bronzului si epoca medievala. Descoperirile arheologice au fost prezentate de echipa de cercetare in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc recent la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Printre descoperiri se numara si doua monede romane imperiale.

Un urma unui studiu magnetometric realizat de arheologii maramureseni in situl din Bozanta Mica, s-a evidentiat o zona mare in care exista o serie de structuri arse si zidite. Studiul a evidentiat faptul ca aceasta zona a fost locuita in trei perioade istorice< epoca bronzului, epoca romana si cea medievala. In cadrul sapaturilor au fost descoperite 66 de obiecte arheologice. Printre cele mai interesante se numara doua monede romane imperiale, una din argint si alta din bronz. Una dintre monede are chipul Iuliei Mamaea, mama imparatului Severus Alexander, fapt ce determina ca monedele dateaza din secolul II-III d.Hr.

Potrivit lui Dan Pop, seful sectiei de arheologie din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare, campania de sapaturi a mai adus la iveala o groapa plina cu obiecte ceramice care dateaza din epoca bronzului, care era folosita drept groapa menajera sau groapa cu provizii. Tot din epoca bronzului au mai fost descoperite vase sparte si diferite obiecte din ceramica.

Sapaturile vor continua

De asemenea, au mai fost descoperite un cuptor pentru producerea painii, precum si o locuinta de aproximativ o jumatate de metru, structura care dateaza din epova medievala timpurie (sec. VIII d.Hr.).

Toate aceste descoperiri au fost facute publice in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, la care au participat arheologii Dan Pop, Raul Cardos, Marius Ardeleanu si Bogdan Bobana. De asemenea, la eveniment a mai participat si directoul Muzeului, Viorel Rusu.

Membrii echipei de cercetare au declarat ca vor continua sapaturile din Bozanta Mica, pentru a dezvalui unul dintre cele mai importante situri arheologice din Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns