Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Boc şi Napoleon Bonaparte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni au loc la Cotroceni, la invitaţia şefului statului, consultările cu partidele parlamentare pe tema priorităţilor legislative. Între ele, cea mai importantă, cea ma dicutată şi controversată, Legea pensiilor. Dar nu toţi liderii grupărilor parlamentare au sărit într-un picior de bucurie la primirea invitaţiei.

Desigur, între aceştia, reprezentanţii independenţilor, ai minorităţilor şi ai UDMR vor face act de prezenţă ca nişte şcolar discplinaţi. La fel şi PDL. Roberta Anastase a răspunsă că în interiorul partidului va fi examinat mandatul cu care se vor prezenta democrat-liberalii. E un fel demn de a spune, uşor exagerat, pentru că reprezentanţii PDL nu vor veni cu un punct de vedere străin de cel al lui Traian Băsescu. E vizibil acest fapt şi din ultimele lor declaraţii: dacă până mai ieri erau instransigenţi în favoarea pensionării la aceiaşi vârstă a femeilor cu bărbaţii, acum ei par a cădea pe gânduri, într-o mai profundă reflecţie, observând că, totuşi, femeile ar trebui să se pensioneze cu câţiva ani mai repede.

Cel mai rebel dintre totţi liderii se dovedeşte a fi Crin Antonescu. Liderul liberal declara că nu vrea să treacă pragul reşedinţei prezidenţiale, descoperind că Traian Băsescu nu este un partener de dialog. E posibil să se răzgândească, dar tot atât de posibil este să-şi menţină decizia. PSD nu s-a pronunţat clar, amânând hotărârea. Unul dintre liderii partidului s-a pronunţat asupra utilităţii acestei întâlniri, el găsind-o fără rost.

Nu ştim dacă PSD şi PNL vor acţiona coerent, la înţelegere, şi vor boicota sau nu consultările programate de preşedinţie. În mod normal astfel de întâlniri sunt organizate de şeful statului în scopul obţinerii unui consens în privinţa unor legi de interes naţional. Însă diferenţele de opinie în privinţa Legii pensiilor, dar şi a Legii educaţiei, sunt la această oră prea mari ca între părţi să se clădească punţi de acces. La urma urmei chiar şi în acest caz consultările ar avea rostul lor, fiind o ocazie ca liderii să se pronunţe direct, să-şi precizeze punctele de vedere, faţă în faţă, aici fiind un cadru mai potrivit decât presa. Credem că liderii politici nu au deprins şi nu au asimilat încă această formă de dialog, absolut democratic, ca fiind indispensabilă pentru exprimarea opiniilor.

Alte două întâlniri, dar desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute ne dau imaginea exactă a numărului mare de participanţi la viaţa politică. Delegaţii femeilor social-democrate reprezintă 200.000 de membre ale organizaţiilor de femei, ceea ce este demn de reţinut pentru că este relevant. Peste toate, acestea au anunţat că au demarat o campanie de racolare a noi membrii, fiecare dintre femeile social-democrate avînd sarcina de a aduce în organizaţie alte 10. Că femeilor li se vorbeşte altfel decât bărbaţilor, s-a observat în alocuţiunile liderilor PSD prezenţi. Liderii au fost mai curtenitori, mai zâmbăreţi, mai relaxaţi. Sigur, în afara momentelor când au înfierat cu mânie partidul de guvernământ şi femeile din acest partid, Anastase, Udrea, Ridzi şi altele. S-a elaborat chiar şi o nouă sintagmă, BUBA, ce defineşte actualul regim, incluzând în aceste iniţiale pe Elena Udrea şi Roberta Anastase.

Dincolo, la cealaltă întâlnire de anvergură, cea a primarilor PDL, Emil Boc s-a afirmat printr-un discurs nepoleonian. Celebrul comandant de oşti avea şi talentul de a se adresa mobilizator soldaţilor, Emil Boc încercând să preia  ceva din tonusul, energia şi optimismul lui Napoleon Bonaparte.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns